Multitudinària cassolada a la Plaça Catalunya de Barcelona

  • El TC avala manifestacions en les jornades de reflexió · Ortega demana als acampats que respectin la decisió de la junta electoral · Oriol Pujol els demana que diumenge vagin a votar

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.05.2011 - 21:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nova cassolada de la plaça Catalunya de Barcelona (vídeo i twitter) ha aplegat molts manifestants contra la gestió de la crisi que fan els polítics i el paper que hi tenen els bancs. La d’avui ha reunit molta més gent que ahir, que va aplegar dues-mil persones. L’assemblea d’avui es farà a les 22.30 i la reunió de les comissions de treball a les 00.30. La junta electoral encara no s’ha pronunciat sobre la prohibició de les acampades.

La Junta Electoral, reunida per decidir si prohibeix les acampades

La Junta Electoral Central (JEC) celebra des de les cinc de la tarda al congrés espanyol una reunió en què ha de decidir com han d’actuar les autoritats en les acampades de protesta tenint en compte que ens trobem en campanya electoral. Els membres de la junta han de pronunciar-se sobre dues peticions: una de l’advocat de l’estat demanant que unifiqui criteris sobre les manifestacions, i una altra de la Generalitat de Catalunya sobre com cal actuar en les mobilitzacions del 21 de maig, dia de reflexió.

Sobre la taula, la junta hi té sentències anteriors del Tribunal Constitucional que avalen manifestacions fetes en jornades de reflexió. Una de les sentències que ho especifica fa referència a la manifesatció del dia de la Dona convocada l’any 2008, coincidint amb la jornada de reflexió.

La vice-presidenta del govern català, Joana Ortega, ha demanat avui als acampats a la plaça de Catalunya que respectin la decisió que avui ha de prendre la junta electoral sobre la prohibició de les acampades. ‘El que demanem és poder tenir una jornada de reflexió tal com marca la llei’, ha dit. Mentre no se sap què decidirà la junta, els manifestants continuen concentrats a les places de diverses ciutats del país amb la intenció de desafiar qualsevol prohibició.

Joana Ortega ja va dir que no es podien fer manifestacions polítiques el dia abans d’unes eleccions, per la qual cosa demana a la junta electoral que decideixi si s’ha d’actuar contra aquestes acampades durant la jornada de reflexió.

El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, per la seva banda, ha fet una crida als manifestants perquè participin en les eleccions municipals perquè el seu missatge no caigui ‘en una butxaca foradada’. Pujol ha dit que les protestes són ‘legítimes’ però  ha volgut deixar clar que la protesta inclou missatges molt diferents i que ‘ni tota la política ni els politics són iguals’. Pujol s’ha mostrat partidari d’esperar la decisió respecte la jornada de reflexió però ha remarcat que ‘escoltar no fa mal i aquesta gent ens està explicant coses’.

S’estén la protesta

La protesta ha anat prenent força tant a Barcelona com a València (twitter) i la nit passada s’ha estès a altres ciutats del país com Castelló (twitter), Palma (twitter), Lleida (twitter), Tarragona (twitter), Terrassa (twitter) i Mataró (twitter). A banda de les etiquetes de cada acampada, ha començat a circular una nova etiqueta: #catalanrevolution (manifest de #catalanrevolution).

Els manifestants de Madrid desafien la prohibició i tornen a omplir la Puerta del Sol

Els concentrats a la Puerta del Sol de Madrid van decidir no acatar la decisió de la Junta Electoral Provincial de prohibir la concentració convocada per ahir al vespre perquè, segons ells, ‘no s’ha prohibit res’. Consideren que es tracta d’un dictamen no vinculant que no els ha estat comunicat oficialment. ‘Hem sentit que s’havia prohibit la manifestació, però això no és així, perquè hem sabut per fonts extraoficials que es tracta d’un dictamen que ha emès la Junta Electoral de Madrid, i a nosaltres no ens l’han comunicat de manera oficial. A més, un dictamen no té efectes vinculants. Per tant, no s’ha prohibit res’, va manifestar la jurista Carlota Jover, en nom de ‘Acampada Sol’. La plaça es va omplir de gom a gom i furgonetes de la policia controlaven els accessos a la zona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any