Controvèrsia als EUA per l’ús de la tortura per a localitzar Bin Laden

  • El cap de la CIA reconeix que es va fer servir l'asfíxia simulada en detinguts a Guantánamo

VilaWeb
Redacció
04.05.2011 - 11:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exèrcit nord-americà va obtenir informació per a dissenyar l’operació per a matar Ossama Bin Laden mitjançant tècniques de tortura a presons secretes de la CIA i a Guantánamo, com ara l’asfíxia simulada. Així ho ha reconegut el director de la CIA, Leon Panetta, en una entrevista a l’NBC, i proposa que se sotmetin a debat aquesta mena de mètodes. Un ex-responsable de l’administració Bush reivindica que aquestes tècniques, implementades durant el mandat de Bush, van permetre obtenir informació rellevant.

El responsable del departament de Justícia durant el mandat de George Bush, John Yoo, que havia justificat l’ús d’interrogatoris brutals, diu: ‘El president Obama pot reivindicar, amb tot el dret, l’èxit assolit, però això es deu a les dures decisions preses per l’administració Bush’.

El diari The New York Times es fa eco d’aquest debat i qüestiona l’efectivitat d’aquestes tècniques de tortura perquè, segons els responsables dels interrogatoris, un detingut que va patir aquestes tortures  sí que va oferir informació útil per a localitzar l’home que actuava de correu de Bin Laden. Però, en uns altres dos casos, inclòs el de Khalid Shaikh Mohammed, que fou ofegat simuladament 183 vegades, es va acabar donant una informació confosa i que va despistar els serveis d’intel·ligència nord-americans sobre l’home de confiança de l’ex-líder d’al-Qaida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any