‘El Misantrop’ de Molière es fa prosa

  • Georges Lavaudant dirigeix la versió que n'ha fet Sergi Belbel

VilaWeb
Redacció
06.05.2011 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La primera vegada que el prestigiós dramaturg francès Georges Lavaudant s’enfronta a un text de Molière, ho fa a casa nostra i en català, amb una gran equip d’actors i actrius catalans. I encara que ‘El Misantrop‘ de Molière té les versions catalanes de Fabià Puigserver i de Josep M. Flotats, Lavaudant ha volgut aventurar-se a fer una nova representació d’aquest clàssic sense deixar de ser fidel a l’autor francès.

De primer es va inspirar en l’època de la Gauche Divine barcelonina, però les indicacions de Lavaudant el van portar a evitar tota referència temporal i espacial. I és que el nou muntatge del TNC, que es presenta amb un vestuari eclèctic, no fa referència a cap època concreta.

El protagonista de ‘El Misantrop’ és Alceste, que interpreta Jordi Boixaderas. Alceste, segons Boixaderas ‘batalla entre la sinceritat, que té de parents pobres la intolerància,i el fingiment, i que té fills amb estudis, l’educació i la tolerància’. Ara, la lluita per la sinceritat i l’honestedat d’Alceste es veu estroncada per un seguit d’homes que l’acompanyen i per la dona de qui s’enamora, Célimène. Célimène, interpretada per Marta Marco, és una dona lliure per l’època de Molière. Segons Marco, és un personatge interessant, perquè quan es descobreixen tots els seus enganys, aguanta estoicament les seves conviccions.

Entre els actors, a banda Marco i Boixaderas, hi ha Jordi Bosch, Lluís Soler, Rosa Novell, Anna Ycobalzeta, Carles Martínez, Jordi Martínez, Ramon Giró i Miquel Bonet, que representen un ventall d’arquetips de l’època (marquesos ridículs, la beata, la coqueta, l’home honest) i, sobretot, de la literatura de Molière.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any