Compartir fitxers paret a paret

  • Dead Drops proposa un sistema d'intercanvi anònim de fitxers entre persones desconnectat de la xarxa

VilaWeb
Martí Crespo
05.03.2011 - 05:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Dead drop’ és un concepte provinent de l’àmbit de l’espionatge que fa referència a un espai on dues persones o més poden intercanviar secretament missatges o objectes sense haver-se de trobar físicament. El prolífic artista alemany Aram Bartholl ha reinterpretat aquestes ‘bústies mortes’ utilitzades pels espies i les ha adaptat al segle XXI amb una iniciativa a mig camí entre l’art i l’activisme digital. Dead Drops, tal com s’explica en aquest manifest, consisteix a reconvertir la idea en un sistema d’intercanvi anònim de fitxers entre persones (P2P) i desconnectat de la xarxa. Per Bartholl, es tracta de penjar informació i idees en un núvol ‘offline’, per mitjà de memòries USB encastades amb ciment en parets de l’espai públic de grans ciutats. De moment, tal com es veu en aquest mapa, hi ha quasi tres-cents llapis de memòria escampats per ciutats de tot el planeta, en els quals ja s’han acumulat vuit-centes gigues d’informació per a compartir. Quatre d’aquests ‘dead drops’ es localitzen al nostre país, majoritàriament al País Valencià: n’hi ha un a Alboraia, dos a València i un a Barcelona.

El manifest defineix el ‘dead drop’ com ‘un USB nu alimentat passivament i encastat a la ciutat, l’únic espai públic de debò. En una era de creixement de núvols en línia i de preciosos aparells electrònics sense accés a fitxers locals, cal repensar conceptes com la llibertat i la distribució de dades. El moviment Dead Drops vol ajudar en aquest canvi.’

La iniciativa de Bartholl és oberta a tothom qui vulgui deixar fitxers o agafar-ne: en el primer cas, sols cal seguir les instruccions bàsiques per a instal·lar una bústia morta en algun racó accessible, i, en el segon, n’hi ha prou de connectar el portàtil o el netbook a l’USB que localitzem. Els usuaris hi poden trobar, a més d’un fitxer explicatiu obligatori, cançons, films, webs i documents que la gent ha decidit compartir fora de la xarxa.

A banda Dead Drops, que es va presentar l’octubre de 2010 a Nova York, Aram Bartholl és al darrere de moltes altres iniciatives artístiques lligades a les noves tecnologies, les xarxes socials i les eines de geolocalització com Map, que juga amb les icones de Google Maps en espais urbans; aquestes instruccions per a fer un cotxe de Street View, i la sèrie 15 segons de fama, amb retrats de gent al servei de fotografies de carrers de Google.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any