‘Pa Negre’ també arrasa als Goya

  • Assoleix nou premis, incloent-hi els de millor film, millor direcció, millor actriu i millors actor i actriu revelació · Per primera volta un film en català guanya el principal premi de l'acadèmia espanyola

VilaWeb
Redacció
14.02.2011 - 00:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Pa Negre‘ ha arrasat avui a la gala dels premis de l’Acadèmia Espanyola de Cinema, els Goya, amb nou guardons, incloent-hi els de millor film, millor direcció (Agustí Villaronga), millor guió adaptat, millor actriu protagonista i secundària (Nora Navas i Laia Marull) i millors actor i actriu revelació (Francesc Colomer i Marina Comas). És la primera vegada que un film rodat en català guanya el Goya al millor film.

 

La productora de ‘Pa negre’, Isona Passola, que ha pujat a recollir el premi al millor film, ha dit que era ‘un plaer haver rodat ‘Pa Negre’ en català’ i ha lloat la valentia dels acadèmics que han atorgat el Goya a un film en català, per primera vegada a la història. ‘El cinema sempre va al davant’, ha dit. Els premis de millor director i millor guió adaptat, ambdós per al director del film, Agustí Villaronga, tampoc no havien estat mai per a un film en català. Villaronga ha agraït el premi al millor guió d’una manera especial a Emili Teixidor, autor de la novel·la.

El documental de Carles Bosch sobre el president Pasqual Maragall ‘Bicicleta, cullera, poma‘, ha guanyat el Goya al millor documental. I ‘Buried‘ s’ha emportat el premi al millor so i al millor guió original, un dels més importants de la gala. Javier Bardem és el millor actor de l’any pel seu paper ‘Biutiful‘, de González Iñárritu, rodat a Barcelona.

Álex de la Iglesia s’acomiada de l’Acadèmia dient que ‘internet és la salvació’

En un discurs curt, però contundent, el president de l’Acadèmia, Álex de la Iglesia, ha confirmat que deixava el càrrec després de la gala per desavinences amb la ministressa de Cultura, Ángeles González Sinde i amb la llei que ella promou contra les descàrregues d’internet. ‘Internet és la salvació’, ha dit i ha advocat per un nou model de negoci fílmic, en què la xarxa tingui un paper central. I ha reblat: ‘Crisi en grec vol dir canvi i el canvi és acció. Ningú no es podia imaginar fa anys on ens podia portar internet. Internet no és el futur, sinó el present, i serveix perquè milions de persones es comuniquin. És la nova finestra que ens obre al món.’

Anonymous ataca la web dels premis

Coincidint amb el lliurament dels Goya, el col·lectiu Anonymous ha organitzat una tanda de protestes contra la ‘llei Sinde‘, recuperada aquesta setmana al senat amb els vots de PSOE, PP i CiU. A la tarda, el col·lectiu ha blocat la web oficial dels premis i també la de l’Acadèmia Espanyola de Cinema. I al vespre un parell de centenars d’activistes s’han aplegat davant el teatre Real de Madrid, on es fa la cerimònia de lliurament, i han escridassat els actors, actrius i directors que han anat passant per la catifa vermella. Les consignes més repetides han estat ‘La cultura no es censura’, ‘Salvar la indústria no és salvar la cultura’ i ‘No a la mordassa digital’.

Aquest mateix col·lectiu ja va atacar pel mateix motiu, fa mesos, les webs de partits polítics, del congrés espanyol, del Ministeri de Cultura i de la SGAE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any