08.02.2011 - 14:55
El nou partit de l’esquerra abertzale s’anomena Sortu (brotar). Avui s’ha presentat la nova formació a Bilbao, l’endemà de fer-se públics els estatuts, en què el partit deplora la violència per a finalitats polítiques, incloent-hi explícitament la d’ETA. El partit, presentat per gent vinculada al món laboral i acadèmic, es declara independentista i ‘no continuador de res’. Demà es registrarà al ministeri de l’Interior espanyol.
En l’acte de presentació de Sortu no ha participat cap dels dirigents de Batasuna: ho han fet una treballadora social, María Jesús Velez; un professor de la UPV, Xavier Artola; Raquel Jausoro, treballadora; José Mari Compains, advocat; Maider Etxebarria, doctora en geologia, entre més persones vinculades al món laboral i acadèmic.
Han remarcat que aquesta formació no és la continuació de res i que ningú ‘no podrà fagocitar aquest partit’. I han explicat que és un partit independentista que vol contribuir al nou cicle obert al País Basc, amb el propòsit de construir un estat basc en el marc europeu.
Que no s’entrebanqui la legalització
El PNB i Eusko Alkartasuna han demanat que el procés de registre i de legalització de la formació no s’obstaculitzin. De moment, els socialistes hi veuen ‘una millora notable’ i el lehendakari, Patxi López, ha reconegut que es deien coses que fins ara no s’havien sentit.
Els estatuts presentats ahir contenen una condemna de la violència amb intenció política, també la d’ETA. Els socialistes valoren aquest pas, però indiquen que potser no n’hi haurà prou per a poder-se legalitzar i presentar-se a les eleccions del mes de maig.
El secretari d’organització del PSOE, Marcel·lí Iglesias, va recordar que no correspon als partits de decidir si el nou partit podrà presentar-se a les eleccions, sinó al govern espanyol i, després, als tribunals. Però li sembla una gran novetat que fes un repudi explícit de la violència.
El govern espanyol haurà de decidir si impugna aquest nou partit, tenint en compte els estatuts presentats. Segons Iglesias, ‘la democràcia ha de ser molt exigent i creiem que no n’hi haurà prou amb unes manifestacions o uns estatuts d’un partit després de vint-i-cinc anys de donar suport a la violència’.
El dirigent abertzale, Rufi Etxeberria, va declarar, sobre els estatuts del partit: ‘S’hi repudia la violència, i concretament l’ús de la violència i de l’amenaça amb una finalitat política, i això inclou la violència d’ETA, si hi fos, en qualsevol de les manifestacions que tingui’.