Una fundació pel Bulli, el nou estímul d’excel·lència de Ferran Adrià

  • El restaurant elBulli tancarà a final de juliol i tornarà a obrir el 2014, convertit en una fundació de recerca i de llibertat creativa

VilaWeb
Redacció
26.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ferran Adrià deixarà l’etapa d’elBulli restaurant, que va començar el 1987 i que durant tres dècades no ha deixat de revolucionar la restauració internacional, per desenvolupar des del 2014 elBullifoundation. És un nou envit, ple de futur, de modernitat, de respecte al medi, de recerca i de talent. Les preguntes clau del nou projecte i la progressió arquitectònica i discursiva del nou edifici de la fundació a la cala Montjoi, obra d’Enric Ruiz-Geli, es poden seguir a la web d’elBulli.

Ferran Adrià va presentar les grans línies d’elBullifoundation al congrés Madrid Fusion, on l’any passat ja va anunciar el tancament del millor restaurant del món. ‘El format d’elBulli restaurant s’havia convertit en massa previsible i necessitàvem un nou estímul’, va dir llavors. I l’estímul que necessita el cuiner és un projecte d’experimentació i d’excel·lència.

La fundació tindrà una doble finalitat: contenir l’arxiu (físic i digital) dels cinquanta anys d’història d’elBulli, però, sobretot, convertir-se en un centre que funcioni sota el lema ‘llibertat per a crear’. És una fundació privada, amb una inversió anual d’uns 700.000 euros, que sufragaran Ferran Adrià i el seu soci Juli Soler, artífex d’elBulli, i els patrons de la fundació.

La fundació no es proposa pas com una escola, sinó com un espai de creació. Cada any se seleccionaran quinze col·laboradors (cuiners, professionals de sala, sommeliers…), i cinc col·laboradors més d’unes altres disciplines creatives (dissenyadors, realitzadors audiovisuals, arquitectes…). Desapareixerà el concepte de restaurant, encara que s’hi servirà menjar, però sense regles fixes, i cada any serà diferent.

La inquietud, la recerca i l’excel·lència han marcat l’esperit d’elBulli des que Ferran Adrià i Juli Soler van tirar-lo endavant: amb un nou concepte de cuina, tancant el restaurant a l’hivern, creant un taller, eliminant la carta… (vídeo). També ara la fundació vol ésser innovadora, començant per un nou edifici sostenible i sensible al canvi climàtic. L’autor, Enric Ruiz-Geli, deixa clar que  elBulli és dins el parc natural del Cap de Creus, i que el propòsit és de protegir, conservar i acréixer la biodiversitat. I assajarà una arquitectura que anomena de partícules. La innovació tecnològica del projecte anirà a càrrec de Telefónica i la Fundación Tecnalia Research & Innovation hi aportarà la recerca en matèria de sostenibilitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any