Quinze dies en estat d’alarma

  • El govern espanyol mantindrà la mesura d'excepció, mai abans decretada, durant dues setmanes · Els controladors aeris queden sotmesos a l'autoritat i la disciplina de l'exèrcit

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’estat d’alarma declarat ahir pel govern espanyol es mantindrà durant els quinze dies que permet el decret aprovat, segons que va anunciar el vice-president primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va afegir que no dubtaria a prorrogar-ho si ho considerés necessari. Mentre duri aquesta mesura d’excepció, ‘els controladors aeris continuaran sotmesos al codi penal militar’. A més, Rubalcaba va advertir que s’exigirien responsabilitats i que Aena obriria expedients als controladors que van faltar a la feina.

La majoria dels controladors aeris van incorporar-se ahir al torn de tarda als diversos centres de control de l’estat, davant l’amenaça militar del govern espanyol. Això va permetre obrir l’espai aeri i que els aeroports comencessin a recuperar la normalitat. Tanmateix, Rubalcaba va dir que mantindrien l’estat d’alarma. És la primera vegada en democràcia que s’arriba a una situació similar. Mai, en aquests últims trenta-cinc anys, cap govern espanyol no havia decretat una mesura d’excepció.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que des que va esclatar la crisi encara no ha comparegut, va ordenar divendres que els militars prenguessin el control de tots els aeroports (reial-decret, en pdf). La decisió no va aconseguir que els treballadors tornessin a la feina i per això ahir al matí, un consell de ministres extraordinari va prendre la decisió de decretar l’estat d’alarma.  

Rubalcaba també va declarar que s’exigiren responsabilitats i que per això Aena obriria expedients a tots els controladors que hagin faltat a la feina sense raó justificada, a banda de les accions penals que ha emprès ja la fiscalia. ‘El govern no permetrà que es torni a repetir una situació similar, i per fer-ho, aplicarem la llei amb fermesa. Ens comprometem que no hi haurà problemes als aeroports durant les festes de Nadal’, va sentenciar.

El president del congrés espanyol, José Bono, va convocar ahir a la nit un ple extraordinari per dijous vinent en el qual es tractarà la situació d’excepció generada arran de la vaga de controladors aeris. Allà hi compareixerà José Luis Rodríguez Zapatero, que explicarà les seves raons per a decretar l’estat d’alarma.

L’estat d’alarma

L’estat d’alarma, en aquest cas, implica que es pot detenir i acusar els controladors que es neguin a treballar d’un delicte de sedició, que pot comportar penes de presó.

Previst a l’article 116.2 de la Constitució i a la llei orgànica 4/1981, l’estat d’alarma s’activa en casos de terratrèmols, inundacions, incendis urbans, accidents de gran magnitud, epidèmies, manca de productes de primera necessitat i la paralització dels serveis públics per als ciutadans. Per fer-lo efectiu, el consell ha signat un decret que té una vigència màxima de quinze dies, els quals només es poden prorrogar amb un acord al congrés dels diputats. Mitjançant aquest decret, tots els treballadors de l’administració pública i els cossos policíacs s’han de sotmetre a les ordres de l’autoritat competent i se’ls poden imposar serveis extraordinaris.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any