‘Istanbul 1710’ de Jordi Savall

  • Presenta un concert simfònic d'antigues melodies otomanes al teatre Grec.

VilaWeb
Redacció
12.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Jordi Savall acompanyat per l’orquestra Hespèrion XXI oferirà aquest vespre un concert de música otomana en el marc del festival Grec de Barcelona. ‘Istanbul 1710’ és el títol d’aquesta producció (vídeo de la presentació), que recull les antigues músiques instrumentals que se sentien al palaus de l’Imperi Otomà. Es tracta d’un dels projectes més exitosos del director, fruit del treball de recuperació històrica i de les excel·lents interpretacions dels músics especialitzats en melodies orientals.

El personatge instigador del projecte és el príncep moldau Dimitrie Cantemir, que visqué a la cort otomana al tombant dels segles XVII i XVIII. Durant la seva estada forçosa a Istanbul, Cantemir va recopilar i classificar al ‘Llibre de la ciència de la música’ un seguit de partitures d’antigues melodies cortesanes. La seva obra, que ha passat desaparcebuda durant segles, és ara font d’inspiració per a Jordi Savall.

Moltes de les melodies rescatades per Cantemir eren de musics armenis i sefardites, que contribuïren a enriquir la cultura otomana del segle XVII. ‘Els turcs eren més inclinats a tocar músiques militars i d’acció, en canvi els armenis i sefardites, més a músiques melangioses i artístiques’ afirma Savall. Aquesta idea va atreure profundament Savall, que ha volgut establir ponts culturals contemporanis amb els millors músics de la Mediterrània. L’orquestra Hespèrion XXI, fundada el 1974 amb la finalitat d’interpretar peces de música antiga amb criteris actuals, té un repertori tan gran que es veu obligada a variar-ne els membres segons les peces que interpreta. Per això els que sentirem avui al vespre a Barcelona són d’origen armeni, búlgar, grec, israelià, marroquí i turc, que acompanyaran el cant de Montserrat Figueras i Razmik Amyan.

Més música antiga a Barcelona

Jordi Savall també ha signat amb l’Ajuntament de Barcelona un conveni per a promoure d’una manera estable la música antiga a la ciutat. El Centre Internacional de Música Antiga (CIMA), fundació privada del músic, i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) van acordar una col·laboració fins el desembre del 2011. En aquest conveni, l’ICUB es compromet a cedir espais com el Saló del Tinell o el monestir de Pedralbes per als concerts de la fundació CIMA, a programar un concert de música antiga dins el Grec del 2010 i del 2011, i a mitjançar entre la fundació CIMA i algunes altres entitats perquè també cedeixin espais per a fer-hi concerts. El primer resultant d’aquest acord serà al Saló del Tinell el 14 de desembre i el 7 de gener.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any