Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  28.06.2010  06:00

Rosa Calafat: 'No hem trencat encara la dinàmica de colonització'

La lingüista i professora de la UIB acaba de publicar el llibre 'Torcebraç entre dues cultures' i ens n'explica algunes conclusions en aquesta entrevista

Men?ame
 

La lingüista Rosa Calafat acaba de publicar el llibre 'Torcebraç entre dues cultures' (Institut d'Estudis Catalans) en què estudia la desigual pugna ideològica, simbòlica i de poder entre la llengua catalana i la castellana, que dispersa i afebleix una percepció col·lectiva i comuna de la comunitat lingüística catalana. Calafat explica en l'entrevista amb VilaWeb (vídeo) algunes conclusions de l'estudi que ara fa públic després de molts anys de recerca i d'acumulació de dades i d'exemples que il·lustren la seva obra.

Rosa Calafat, professora de la Universitat de les Illes Balears i membre del Consell Assessor de la CCMA, explica els mecanismes actius encara en la colonització simbòlica i cultural de la comunitat lingüística catalana per les institucions i la llengua espanyola. També exposa la subtil substitució lingüística i la trampa del bilingüisme, que ja va ser denunciada fa molts anys per grans pensadors com Enric Valor o Guillem d'Efak. Finalment, demostra en un capítol ple d'exemples com es modifica un mateix llibre de text per crear un determinat univers simbòlic diferenciat i diferenciador a les Illes, al País Valencià i a Catalunya.

El llibre, que va ser presentat (vídeo) fa pocs dies a l'Institut d'Estudis Catalans per l'actor Joel Joan i pel sociòleg Salvador Cardús, porta el subtítol 'De l’ecosistema de les llengües: de discursos i de percepcions la situació de la llengua catalana'.