Rosa Calafat: ‘No hem trencat encara la dinàmica de colonització’

  • La lingüista i professora de la UIB acaba de publicar el llibre 'Torcebraç entre dues cultures' i ens n'explica algunes conclusions en aquesta entrevista

VilaWeb
Redacció
28.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La lingüista Rosa Calafat acaba de publicar el llibre ‘Torcebraç entre dues cultures‘ (Institut d’Estudis Catalans) en què estudia la desigual pugna ideològica, simbòlica i de poder entre la llengua catalana i la castellana, que dispersa i afebleix una percepció col·lectiva i comuna de la comunitat lingüística catalana. Calafat explica en l’entrevista amb VilaWeb (vídeo) algunes conclusions de l’estudi que ara fa públic després de molts anys de recerca i d’acumulació de dades i d’exemples que il·lustren la seva obra.

Rosa Calafat, professora de la Universitat de les Illes Balears i membre del Consell Assessor de la CCMA, explica els mecanismes actius encara en la colonització simbòlica i cultural de la comunitat lingüística catalana per les institucions i la llengua espanyola. També exposa la subtil substitució lingüística i la trampa del bilingüisme, que ja va ser denunciada fa molts anys per grans pensadors com Enric Valor o Guillem d’Efak. Finalment, demostra en un capítol ple d’exemples com es modifica un mateix llibre de text per crear un determinat univers simbòlic diferenciat i diferenciador a les Illes, al País Valencià i a Catalunya.

El llibre, que va ser presentat (vídeo) fa pocs dies a l’Institut d’Estudis Catalans per l’actor Joel Joan i pel sociòleg Salvador Cardús, porta el subtítol ‘De l’ecosistema de les llengües: de discursos i de percepcions la situació de la llengua catalana’.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any