La branca europea de la màfia georgiana es dirigia des de Barcelona

  • El cap de la màfia georgiana, detingut a Barcelona · També hi hagué detencions a València · Els detinguts, acusats d’emblanquir diners i de tràfic de drogues · El govern nord-americà considera l'estat espanyol el centre d'emblanquiment de diners més gran d'Europa

VilaWeb
Redacció
16.03.2010 - 17:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comissari en cap de l’àrea criminal dels mossos d’esquadra, Josep Lluís Trapero, ha explicat avui que el presumpte cap europeu de la màfia georgiana detingut ahir a Barcelona en el marc de l’operació ‘Java’, Kakhaber Shuhanasvili, organitzava i ordenava l’activitat dels membres d’aquest grup des de Barcelona però ha matisat que els delictes es cometien en d’altres països d’Europa. El nombre total de detinguts a tot Europa arriba ja a la vuitantena.

Shushansvili, considerat el cap europeu d’aquesta màfia, dirigia des de Barcelona una presumpta xarxa d’emblanquiment de diners i de tràfic de drogues i d’armes. Justament fa quinze dies el govern nord-americà havia dit (informe) que l’estat espanyol era el centre de l’emblanquiment de diners més gran d’Europa.

Trapero ha explicat que una mica abans del mes de juny del 2009 els mossos d’esquadra van començar una investigació sobre un grup de delinqüents provinents de l’Europa de l’Est. Aquesta investigació, que es va posar en coneixement de la fiscalia a Catalunya, es va comprovar que connectava amb una investigació de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat (UDYCO) de la policia estatal. Per aquest motiu es va fer una reunió de treball i es va decidir portar a terme una investigació conjunta.

El comissari dels mossos ha dit que a partir d’aquest moment es va fer un ‘equip conjunt de treball’ entre policia espanyola i mossos. A través de la vigilància, el seguiment, les punxades telefòniques es va comprovar que a Barcelona hi havia la direcció del grup de georgians i que els delictes es cometien en altres països.

A banda de Barcelona i València, també es van fer detencions a Àustria, Alemanya, Espanya, França, Itàlia, País Basc i Suïssa. La investigació, coordinada per la fiscalia Anticorrupció, centra el gruix d’escorcolls al Principat i al País Valencià. A Barcelona, agents dels Mossos d’Esquadra i de la policia espanyola van afectuar escorcolls als barris de Poble Nou, l’Eixample i Sant Andreu.

El líder mundial s’escapa a Grècia

Segons ha explicat el fiscal en cap Anticorrupció, Antonio Salinas, el màxim líder de l’organització, Lasa Shushanasvili, va aconseguir fugir ‘per falta de cooperació’ amb les autoritats gregues i ara mateix no se sap on es troba. El seu germà és justament Kakhaber Shuhanasvili, el líder europeu detingut a Barcelona que recaptava els diners de tots els països on hi tenien presència Austria, Alemanya, Regne Unit, Itàlia, França, Suïssa, Turquia i Holanda.

Les relacions no acaben aquí: segons la policia, un dels dos germans havia de ser l’encarregat d’assumir la direcció d’un grup més importants de la màfia russa que lidera Zakhar Kalashov, un dels set líders del crim organitzat que van sorgir abans de la desintegració de la Unió Soviètica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any