El Síndic d’Aran diu que trencarà tota relació amb el PSC, si no es modifica la llei de vegueries

  • També diu que no votarà la llei actual, tot i ser diputat socialista al parlament

VilaWeb
Redacció
17.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Em comprometo avui i aquí a no votar la llei de vegueries actual’, va dir ahir el Síndic d’Aran, Francesc Boya (bloc), diputat del PSC al Parlament de Catalunya, en una conferència especial a l’hotel Tuca de Betrén adreçada a la societat civil de l’Aran per explicar el seu projecte per a la vall (vídeo). Boya, que va endurir el discurs contra el govern català, va explicar també que ja ha fet saber al PSC que Unitat d’Aran, el seu partit, trencarà tota relació amb els socialistes catalans, amb els quals tenen un pacte de col·laboració estreta i de coalició des del 1991, si no es modifica el projecte de llei, que inclou l’Aran dins la vegueria de l’Alt Pirineu. El PSC, de fet, no té estructura a la vall i es presenta a les eleccions a l’Aran dins d’Unitat d’Aran.

Per Boya, que va dir que corrien ‘dies molt convulsos’, la llei aprovada pel govern, i encara pendent de superar el tràmit parlamentari, és ‘inacceptable’ i no té en compte que l’Aran ‘és un país clarament diferenciat, que té autogovern, institucions i llengua i cultura pròpies, tal com estableix el nou estatut de Catalunya’. ‘La llei de vegueries ens preocupa i ens preocupa molt’, va dir, perquè ‘Aran no ha d’estar ni pot estar dins una vegueria de l’Alt Prinineu.’

Boya també va recordar que tota l’argumentació jurídica, ‘no pas l’argumentació cultural i històrica’, del Conselh Generau es basa ara en el nou estatut de Catalunya. ‘Si ens toquen l’article de l’estatut que ens concerneix, tota la nostra càrrega jurídica se’n va aigüera avall’, va dir en relació amb l’esperada sentència del Tribunal Constitucional arran del recurs del PP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any