Amb Twitter i Facebook com a única font d’informació

  • Cinc periodistes tancats tota una setmana en una casa rural provaran de seguir l'actualitat

VilaWeb
Martí Crespo
04.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

De tant en tant sorgeixen iniciatives singulars a internet i sobre internet. La darrera, la signa el consorci Ràdios Francòfones Públiques (RFP), que tota aquesta setmana té tancats (voluntàriament) cinc periodistes del grup radiofònic en una casa rural al cor del Peirigòrd (Occitània) seguint l’actualitat d’una manera molt peculiar. Huis clos sur le Net, com s’anomena l’operació, vol investigar com es pot informar i percebre el pols de l’actualitat connectant-se únicament a dues xarxes socials: Twitter i Facebook. Anne-Paule Martin (Radio Suisse Romande), Benjamin Muller (France Info), Janic Tremblay (Radio Canada), Nicolas Willems (Radio Télévision Belge de la Communauté Française) i Nour-Eddine Zidane (France Inter) tenen explícitament prohibit d’accedir a cap més font d’informació digital, en paper, televisiva o radiofònica.

Les regles són clares i simples: tots cinc periodistes han de respectar escrupolosament la prohibició de no connectar-se a cap més canal d’informació que no siguin les dues xarxes socials esmentades, amb l’amenaça de sortir de la casa abans de divendres. A l’entrada, tots van apagar el mòbil i van rebre, en canvi, un ordinador portàtil totalment net, sense cap més programa pre-instal·lat que un navegador.

Totes aquestes mesures tenen un propòsit: mirar de respondre algunes preguntes que hom es fa actualment en els medis del periodisme: és possible d’informar-se i informar sense els mitjans de comunicació tradicionals? Més concretament, quina mena d’informació emergeix de les xarxes socials? Quina lectura del món ofereixen? I és pertinent? Quines diferències amb els mitjans clàssics es poden observar? Com es construeix, en definitiva, la informació?

De l’1 al 5 de febrer tots cinc periodistes compartiran sensacions i reflexions a través de Twitter i d’aquest bloc. A més, tenen un espai diari a les respectives emissores de ràdio per a respondre preguntes dels oïdors i perquè puguin entrevistar-los col·legues seus. Finalment, divendres, de 8.30 a 9.30, RFP connectarà en directe amb la casa per fer l’última valoració de l’experiència.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any