La participació en el referèndum pot haver arribat al 30%, segons les primeres dades

  • 200.000 persones han votat sobre la independència de Catalunya · La majoria de municipis supera fàcilment el 20% · N'hi ha que han superat la participació del referèndum de l'estatut

VilaWeb
Redacció
13.12.2009 - 22:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unes 200.000 persones de les 700.000 amb dret de vot han passat per les urnes dels 166 municipis que avui han pogut decidir si volen que Catalunya esdevingués un estat independent dins la Unió Europea. Són dades provisionals que ha donat la Coordinadora Nacional de la Consulta. De mica en mica es van fent públics els resultats, població per població, que podeu seguir en aquesta pàgina especial de VilaWeb.

En la gran majoria de municipis s’ha superat fàcilment el 20% dels vots, i en uns quants la participació ha estat més alta que no en altres convocatòries electorals oficials, inclòs el referèndum de l’estatut del 2006; és el cas, per exemple, de Taradell, que 2.608 electors han dipositat avui la papereta a l’urna: són 954 persones més que no a les europees d’aquest any, 803 més que en el referèndum de la constitució europea i 121 més que en el referèndum de l’estatut.

En alguns altres, la participació ha estat més baixa, com és el cas de Roses (10,4%) i de Vilanova i la Geltrú (15,6%).
La coordinadora s’ha mostrat satisfeta per la participació registrada i l’alcalde d’Arenys de Munt, Carles Móra, ha parlat de ‘triomf aclaparador del sobiranisme’. El portaveu de la coordinadora, Uriel Bertran, ha explicat que la participació ha estat més elevada allà on s’ha pogut treballar en ‘igualtat de condicions’ que les institucions en altres jornades electorals.

Dels 700.024 catalans de més de 16 anys –també inmigrats empadronats- cridats a votar sobre la independència, aquest dissabte ja havien exercit el vot els veïns del poble més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà, de 21 habitants, el primer municipi en fer la consulta després de la pionera d’Arenys de Munt. En total han convocat consultes d’independència 167 municipis, comptant-hi Sant Jaume de Frontanyà, repartits en 29 comarques catalanes. El municipi més gran on es farà la consulta és Sant Cugat del Vallès –on el seu alcalde, Lluís Recoder (CiU), ja ha votat de forma anticipada- i la comarca amb més municipis on es farà la consulta és Osona, en un total de 35.

Els 252 col·legis electorals i les 564 meses han obert, com en una jornada electoral qualsevol, a les 9 h. del matí i han tancat a les 20 h. del vespre. Totes les dades se centralitzen amb un sistema informàtic que garanteix que no hi hagi frau electoral i que no es puguin duplicar els vots. A més, hi ha hagut interventors en representació dels partits que han donat suport a les consultes: CDC, ERC, CUP, EPM’s (federades amb ICV) i RCat, entre altres.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any