El ressorgiment dels bastoners de Canyet

  • Un grup de badalonins han pres el relleu d'aquest antic ball popular per no caure en l'oblit

VilaWeb
Redacció
11.05.2009 - 10:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada vegada més, les colles tradicionals i de cultura popular, tenen més dificultats per atreure gent jove cap a les seves associacions, amb alguna excepció, com els Diables de Badalona que fa poc, han vist augmentar en escreix la seva colla. A d’altres poblacions catalanes, amb gran tradició com Vilafranca del Penedès o Berga, hi ha llistes d’espera per poder participar dels balls tradicionals de les seves Festes Majors. A Badalona no.Un dels balls populars de la nostra Festa Major que havia començat a desaparèixer són els bastoners de Canyet, que ha ressorgit gràcies a un grup de gent jove de Badalona que, des de ja fa quatre mesos, s’instrueixen amb els bastoners canyetaires que quedaven per aprendre els balls i tornar-los a passejar pels carrers de la nostra ciutat.

El Ball de Bastons de Canyet, que data de 1926, és el segon ball popular més antic de Badalona -el primer és el Ball dels Gegants-, i fins als anys setanta no sorgia a la ciutat cap altre ball, en aquest cas, els Dimonis de Badalona. Aquest ball té els orígens en els músics itinerants del segle XVIII i XIX de l’Alt Maresme i el Vallès. A finals del segle XIX, s’instal·la a Canyet un músic de Vallgorguina, i es crea així uns anys més tard, el Ball de Bastons de Canyet.

Els últims any, sense renovacions a la colla , els bastoners es van veure amb sota mínims per poder ballar per festes i van deixar de sortir. Fa un any, a la festa de Sant Isidre -patró de Canyet-, un grup de gent jove va interessar-se per la colla i perquè no caigués en l’oblit i conjuntament amb els bastoners que encara formaven la colla han estat assajant els balls més populars d’aquesta. Fruit d’aquesta il·lusió, el Ball de Bastons de Canyet va sortir ahir al cercavila, i ho tornarà a fer avui al seguici de Sant Anastasi.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any