Detenen a Sèrbia Radovan Karadzic

  • Estava desaparegut des del 1996, acusat de genocidi contra els bosnis

VilaWeb
Redacció
21.07.2008 - 23:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Radovan Karadzic (Petnjica, 19 de juny de 1945), un dels homes més perseguits del món, ha estat detingut a Sèrbia, segons que ha confirmat el govern d’aquest país. Karadzic, dirigent dels serbis de Bòsnia durant la guerra, havia estat processat pel Tribunal de l’Haia, acusat de genocidi. Va ser el principal impulsor de la guerra d’agressió contra els musulmans bosnis i els croats i va dirigir el setge durant 43 mesos de Sarajevo, que va causar més de dotze mil morts, i la matança de Srebrenica, que va causar més de vuit mil morts.Karadzic es va declarar president i cap militar de l’anomenada ‘República Sèrbia’ de Bòsnia Herzegovina a principis de l’any 1992. Durant el mandat va supervisar l’assetjament militar de la població que no fos sèrbia, que representava quasi el 50% de Bòsnia. El 1995, el Tribunal Penal Internacional de l’ex-Iugoslàvia va obrir una vista contra Karadzic i la seva mà dreta, el general Ratko Mladic, inculpant-los de genocidi.

Sèrbia, més a prop d’Europa

L’entrega de criminals de guerra és una la condició imposada per la Unió Europea als païosos implicats en la guerra dels balcans per a la seva futura adhesió a la Unió. La detenció de Karadzik, fugitiu des de 1996, és per tant un pas més cap a l’acostament del govern serbi de Boris Tadic cap a la Unió.

Però encara queden dos criminals de guerra en llibertat. Ratko Mladic, el cap militar de Karadzic, també imputat per la matança de Srebrenica, es troba fugitiu des de mitjan anys noranta. L’altre és Goran Hadzik, líder dels serbis a Croàcia durant la guerra, al qual se li imputa la deportació i assassinat de croats a Vukovar.

Enllaços
Comunicat del Tribunal de l’Haia.
BBC: Perfil de Radovan Karadzik.
BBC: Serbia captures fugitive Karadzic
CNN: Bosnia war crime suspect Karadzic arrested

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any