Westminster torna a votar les eleccions avançades que vol Boris Johnson

  • El primer ministre britànic no té majoria suficient al parlament per aprovar-les. L'oposició ja ha blocat un Brexit sense acord

VilaWeb
Redacció
08.09.2019 - 21:50
Actualització: 09.09.2019 - 08:50

La Cambra dels Comuns del parlament britànic votarà avui la segona proposta del primer ministre, Boris Johnson, de convocar eleccions avançades el quinze d’octubre, dues setmanes abans de la data prevista per al Brexit. I dos dies abans de la cimera europea prevista per al disset i divuit d’octubre. Sosté que és la manera que el govern britànic pugui escometre la sortida de la Unió Europea a final d’octubre.

Tanmateix, és previst que Johnson pateixi una nova derrota parlamentària, perquè els laboristes, els liberals, el Partit Nacional Escocès (SNP) i el Plaid Cymru gal·lès han acordat votar en contra o abstenir-se en la votació.

El portaveu dels liberals, Tom Brake, ja va insistir que els partits de l’oposició no donaran a Johnson les eleccions per les quals està ‘tan desesperat’ fins que no s’hagi aconseguit una pròrroga i s’asseguri que no hi ha el ‘risc’ d’un Brexit sense acord. Al seu torn, el líder de l’SNP, Ian Blackford, ha afirmat que les eleccions es faran ‘quan sigui el moment.’ ‘No haurem d’esperar gaire’, ha apuntat Blackford, que ha remarcat que la ‘principal prioritat’ és evitar una sortida de la Unió Europea sense acord.

Pròrroga de les vacances parlamentàries inútil

L’única victòria aconseguida fins ara per Johnson ha estat aconseguir que la reina Elisabet II acceptés de prorrogar el tancament per vacances del parlament de Westminster, des de principis de setembre fins al 14 d’octubre. L’allargament era una estratègia del primer ministre per evitar que es pugués debatre res sobre el Brexit. Tot i els recursos judicials per tombar la decisió, fins ara dos tribunals de Londres i Edimburg han rebutjat de suspendre provisionalment la pròrroga de les vacances parlamentàries. Aquesta setmana haurien de pronunciar-se definitivament.

Tanmateix, Johnson ha patit revesos dolorosos aquesta setmana passada a Westminster. La primera dimarts, dia en què va expulsar 21 dels seus diputats per haver ajudat a aprovar una moció que feia perdre al Partit Conservador el control de l’agenda parlamentària.

L’endemà aquests diputats, juntament amb laboristes, liberals, independentistes escocesos, gal·lesos i verds, aprovaven una llei per a frenar un Brexit dur. Un text que divendres va aprovar la Cambra del Lords i que obligarà el govern de Johnson a demanar una segona pròrroga del Brexit a la Unió Europea si el 31 d’octubre no hi ha un acord per a la sortida del Regne Unit.

Com a resposta, el líder britànic va intentar forçar l’avançament d’eleccions aquell mateix dimecres, però no va ensortir-se’n: va rebre més vots a favor que en contra, però va quedar lluny dels dos terços necessaris per cridar els britànics a les urnes.I encara més, també ha patit desercions al govern.

Primer l’ha abandonat el seu germà, que ha plegat de diputat i de ministre d’Universitats. I el cap de setmana ha anunciat la dimissio la ministra de Treball, Amber Rudd, que ha deixat el govern amb una dura carta contra Johnson: l’acusa de ‘vandalisme polític’ per haver expulsat els 21 diputats conservadors i de voler un Brexit sense acord.

Si  avui Johnson torna a perdre la votació la situació esdevindrà més incerta. Serà improbable que hi hagi eleccions abans de la suposada data de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El líder laborista, Jeremy Corbyn, podria plantejar una moció de no-confiança, que comportaria automàticament eleccions. O fins i tot s’especula amb què Johnson podria plantejar-la contra el seu propi govern per anar a eleccions.

En tot cas, aquesta setmana comencen les vacances parlamentàries, sense que ningú sàpiga quins són els plans de Johnson per a fer efectiu el Brexit. La premsa britànica afirma que tampoc el primer ministre no sap què fer si es veu obligat a demanar una nova pròrroga a Brussel·les. En canvi, mitjans que citen fonts governamentals asseguren que està determinat a incomplir la llei i a marxar sense acord, passi el que passi.

Mentrestant, les negociacions amb la UE per obtenir un millor acord no fructifiquen i el líder conservador podria haver d’anar a la cimera de l’octubre en una posició de debilitat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any