Voluntaris catalans comencen la construcció d’un camp de dia pels refugiats de Vasilika

  • El projecte beneficiarà unes 1.200 persones i pretén denunciar les mancances del camp militar gestionat pel govern grec

VilaWeb
ACN
04.08.2016 - 12:09
Actualització: 04.08.2016 - 12:26

Dos mesos després que la policia grega desallotgés el camp autogestionat d’EKO Station, situat a prop de la frontera entre Grècia i Macedònia i que acollia unes 1.800 persones, voluntaris catalans tornen a engegar els projectes que s’hi duien a terme. Durant el desallotjament, els refugiats van ser traslladats en autobusos al camp militar de Vasilika, al sud del país, un espai que, segons els voluntaris, no compleix amb prou condicions higièniques, sanitàries i alimentàries. El nou espai, situat al costat del camp militar de Vasilika, allotjarà projectes com una escola, una cuina comunitària i una biblioteca. La iniciativa beneficiarà unes 1.200 persones. El voluntariat català pretén crear una alternativa a la gestió dels campsmilitars i denunciar-ne les males condicions de vida.

En aquest nou espai, just al costat del camp militar que gestiona el govern grec, un grup de voluntaris, majoritàriament catalans, ha aconseguit reconstruir les infraestructures que havien configurat EKO Station. Aquesta setmana han començat les tasques d’habilitació de l’espai -de 4.000 metres quadrats- que albergarà una escola, una cuina comunitària, una ‘haima’ per a dones, una biblioteca i diverses zones comunitàries per a gent de totes les edats.

Els voluntaris impulsors del projecte esperen que en els propers dies es pugui inaugurar el nou camp, que pretén crear un espai col·lectiu de convivència que cobreixi durant les hores diürnes les mancances del camp militar.

El nou projecte d’Eko parteix de la voluntat de no contribuir al sistema de camps militars gestionats pel govern grec i la Unió Europa i, a la vegada, també vol posar en evidència les deficiències detectades al camp militar de Vasilika.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Imatge cedida per Comunitat Eko
Imatge cedida per Comunitat Eko
Imatge cedida per Comunitat Eko

‘La zona de tendes es troba en una antiga nau agrícola i ramadera sense ventilació -amb temperatures que superen els 40graus-, els lavabos no disposen de sistema de clavegueram eficient, no hi ha assistènciasanitària continuada i les ambulàncies arriben amb comptagotes, la localització del campés a 6 quilòmetres de la població més propera, fet que dificulta l’accés a serveis comsupermercats, farmàcies i botigues d’enviament i recepció de transferències monetàries’, exposen.

La posada a punt de l’espai es durà a terme de manera conjunta amb les persones del camp que hi vulguin participar, tal i com es va fer a Eko. El projecte se sustenta amb el treball voluntari de desenes de persones que hi participen i amb les donacions, majoritàriament catalanes, que des de principis d’any han arribat a la comunitat d’Eko.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any