Un quebequès de quinze anys descobreix una ciutat maia a l’estat de Yucatán

  • Per verificar la seva teoria va analitzar 22 constel·lacions al codi maia

VilaWeb
Europa Press
10.05.2016 - 16:09
Actualització: 12.05.2016 - 13:07

William Gadoury, un noi de quinze anys que viu a Saint-Jean-de-Matha, a Lanaudière (Quebec), ha descobert, segons diverses publicacions internacionals, una ciutat maia fins ara desconeguda. L’ha trobada gràcies a la seva teoria, segons la qual les civilitzacions maies escollien l’emplaçament de les ciutats seguint la posició de les constel·lacions. Segons que explica Gadoury, per comprovar la seva teoria va analitzar vint-i-dues constel·lacions en el codi maia de Madrid, que després va col·locar sobre el mapa de Google Earth. Aquesta descoberta ha estat posada en dubte per altres publicacions, entre les quals el portal Wired, que ha publicat aquest reportatge.

Segons la versió del noi, es va adonar que els estels es corresponien amb la situació de les 117 ciutats maies, i que les més brillants coincidien amb les urbs més importants. Fins ara, cap científic no s’havia adonat d’aquesta relació entre els estels i les ciutats maies.

La suposada genialitat de Gadoury va ser descobrir que una de les constel·lacions, la número 23, formada per tres estels, no tenia una correlació exacta amb el mapa de les ciutats, on només n’hi havia dues. D’acord amb la seva teoria, hi havia d’haver una ciutat maia més, la 118, en un indret inhòspit i inaccessible de la península de Yucatán, a Mèxic.

Segons les informacions publicades, les inspeccions fetes pels satèl·lits de diverses agències espacials internacionals han revelat que efectivament hi ha una piràmide i una trentena d’edificis al lloc identificat pel noi. Gràcies a les imatges ofertes via satèl·lit, s’hi poden observar tot d’estructures que podrien configurar una nova ciutat, segons que informa Le Journal de Mont-real.

Armand LaRocque, especialista en teledetecció de la Universitat de Nouveau-Brunswick, ha explicat: ‘En aquestes imatges, hi apareixen formes geomètriques, quadrades o rectangulars, formes que difícilment poden ser atribuïdes a fenòmens naturals.’

Futura expedició a l’estat de Yucatán
Pot ben ser que el jove William no hagi descobert únicament una nova ciutat maia, sinó una de les més grans. Ja l’han anomenada a ‘K’àak’ Chi’, ‘boca de foc’.

‘No comprenia per què els maies havien construït les ciutats lluny dels rius, en terrenys poc fèrtils i a la muntanya. Havia d’haver-hi una altra raó. I, com que adoraven els estels, se’m va ocórrer de verificar la meva hipòtesi. Em vaig quedar ben parat, i entusiasmat, quan em vaig adonar que els estels més brillants de les constel·lacions corresponien a les ciutats maies més grans’, va dir Gadoury a Le Journal.

Els arqueòlegs han promès portar en William a una futura expedició. ‘Seria la culminació de tres anys de feina i el somni de la meva vida’, diu.

Vegeu-ne aquest vídeo de France 24:

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any