La tertúlia proscrita

Un nou protocol per transferir pacients traumàtics minimitzarà lesions

  • El SEM i els hospitals catalans consensuen una mateixa actuació que serà més àgil

VilaWeb
Redacció
15.02.2017 - 12:32

El SEM i els hospitals catalans consensuen una mateixa actuació que serà més àgil

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha impulsat un nou protocol consensuat amb els hospitals catalans per transferir malalts traumàtics de l’ambulància a l’hospital que “minimitzarà” lesions i agilitarà tot el procés.

En declaracions als mitjans aquest dimecres a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, la coordinadora del grup de treball de traumatologia del SEM Marta Olivé ha explicat que per primer cop s’ha arribat a un “acord més metòdic” per al trasllat d’aquests pacients.

El nou procediment concreta les tècniques i l’actuació d’una manera sistemàtica i coordinada, a més d’incloure indicacions sobre la comunicació verbal que han de fer servir els professionals del SEM i de l’hospital receptor.

“Ens hem posat d’acord per trobar una manera més simple, segura i amb material més òptim per fer les transferències tots de la mateixa manera”, ha exposat Olivé, en sostenir que abans del protocol s’invertia temps a decidir com fer aquests trasllats.

El fet que un pacient acabi tenint lesions greus o no “depèn molt de la seqüència d’actuacions i de les persones que intervenen en un primer moment”, per la qual cosa el trasllat de l’ambulància al centre hospitalari és un moment que sembla senzill però és crític.

EVITAR ACTUACIONS BRUSQUES

Per al metge del SEM Toni Prieto, el nou mètode evitarà que es produeixin “immobilitzacions incorrectes” del pacient com, per exemple, maniobres agressives o brusques que poden provocar que es desplaci un fragment ossi i lesioni una medul·la que estava intacta.

Ha assenyalat que fins ara hi havia discrepàncies entre ambulàncies i hospitals a l’hora d’actuar i d’utilitzar el material: “A partir d’ara tots sabran què han de fer, en quin moment i quantes persones caldran”, ha celebrat el facultatiu.

El protocol, que s’emmarca en el Codi del Pacient Politraumàtic (PPT), ha estat elaborat juntament amb l’Hospital Vall d’Hebron, el Clínic, el Sant Pau, el del Mar, el Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) i l’Hospital de Bellvitge.

8.744 CASOS EL 2015

El 2015, el Codi PPT es va activar en 8.744 ocasions, sent la franja d’edat més afectada la que se situa entre els 16 i els 60 anys; 8.101 casos van ser adults, un 5% dels quals eren crítics –448 pacients– i un 10% molt greus -878 casos–.

En un 78% dels casos es va tractar pacients amb lesions potencialment greus -6.820– i un 7% van ser afectats amb patologies menys greus -598 casos–, a més que el 60% dels traumatismes no intencionats van ser accidents de trànsit a causa de col·lisions o atropellaments, i un 24% correspon a traumatismes per precipitacions.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any