Qui era Mohamed Choulli el Hosni, el pres mort a l’incendi del Puig de les Basses?

  • El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici i la família considera d'emprendre accions legals per a esclarir la causa de l'incendi

VilaWeb
Roger Graells Font
28.06.2021 - 21:50
Actualització: 29.06.2021 - 19:13

Mohamed Choulli el Hosni és el pres que va morir dilluns en un incendi a la presó del Puig de les Basses, intoxicat pel fum del foc. Dos interns més van resultar ferits per la inhalació i van ser ingressats a l’Hospital de Palamós, i dos funcionaris que van intervenir per apagar l’incendi i treure els interns de les cel·les també van ser ingressats pel mateix motiu a l’Hospital de Figueres.

El Hosni va néixer al Marroc i a dos anys la seva mare va emigrar a Catalunya. Tenia 31 anys i en feia deu que era entre reixes. Complia una pena de 13 anys i 22 mesos de presó, fins a final del 2024, arran d’una condemna per un robatori amb violència. Durant aquest temps, va passar per diverses presons. Abans d’arribar al Puig de les Basses, havia estat a Quatre Camins, a Brians 1, a Brians 2, als Lledoners i al Mas d’Enric. Actualment, era internat sota el Departament Especial de Règim Tancat (DERT).

L’any passat, El Hosni va denunciar a la fiscalia de Tarragona que havia rebut maltractaments i coaccions a la presó del Mas d’Enric per part de funcionaris. També ho havia posat en coneixement del Departament de Justícia i el Síndic de Greuges. La situació va arribar a tal extrem que El Hosni va intentar de suïcidar-se a la cel·la penjant-se amb un llençol. Feia temps que li aplicaven el protocol antisuïcidi, i segons la seva germana estava diagnosticat per un psiquiatre.

El pres havia estat molts anys en règim d’aïllament i tant la família i com els advocats havien denunciat la vulneració de drets que patia. De fet, en la denúncia relatava com l’havien coaccionat o intimidat perquè no expliqués res, sota l’amenaça que l’agredirien i el traslladarien de presó, cosa que ell no volia. El Hosni tenia una personalitat rebel i sovint s’alçava contra el tracte que rebia a les presons per part d’alguns funcionaris per fer valdre els seus drets.

El 2017, va participar com a testimoni en el grup de treball sobre el Règim d’Aïllament dels Departaments Especials de Règim Tancat al Parlament de Catalunya. Per aquest motiu, i per por de possibles represàlies, va demanar una protecció especial, però no li la van concedir.

Una investigació per a esclarir els fets

Segons el Departament de Justícia, El Hosni –que va morir a la presó– i dos interns més van calar foc a les dues cel·les. Una volta apagades les flames, una comitiva judicial va anar al Puig de les Basses per l’aixecament del cos i per començar diligències judicials. Ara bé, no tothom troba creïble aquesta versió. “No hi ha un espai més vigilat i no és tan fàcil de calar foc a dues habitacions, com diuen que ha passat”, deien diumenge al vespre a VilaWeb fonts de l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, que demana una investigació per a esclarir els fets.

En aquest sentit, el Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici. Segons un comunicat, el Síndic s’ha adreçat a la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima per demanar informació sobre quan va començar l’incendi i les mesures i actuacions de la presó per a apagar-lo. Respecte d’El Hosni, ha sol·licitat informació sobre el seguiment psiquiàtric que li feien, els programes de rehabilitació que seguia i la seva evolució quant al tractament i el règim. El Síndic també vol saber quina relació mantenia amb els altres dos interns ferits i si tenia cap incompatibilitat, per denúncies de presumptes maltractaments, amb els funcionaris del DERT. Així mateix, vol accedir a les imatges enregistrades per les càmeres del passadís de les cel·les on hi va haver l’incendi.

Justícia va donar la seva versió dels fets, i caldrà esperar el resultat de les diligències judicials i de l’actuació del Síndic de Greuges, a més de les possibles accions que emprengui la família per mitjà dels seus advocats del Centre Irídia.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any