Màscares, anuncis i un festeig pressupostari

  • Crònica de la primera jornada del debat de política general a les Corts Valencianes

VilaWeb
Esperança Camps Barber
21.09.2020 - 21:50
Actualització: 22.09.2020 - 17:54

Matí de bates blanques al carrer de Navellos, a pocs metres de les Corts. Un grup de metges MIR demanaven explicacions a la consellera de Sanitat. Fa setmanes que fan vaga i ara no tenen interlocució perquè les negociacions s’han trencat. Uns quants metres més enllà, un grup de treballadors de l’hospital de Torrevella inquiets pel seu futur. El Consell va anunciar la setmana passada que en revertiria la concessió i tornaria a ser de gestió pública. És un pas més del desmuntatge de l’anomenat ‘model Alzira’ que va activar el PP i que el Botànic vol eliminar. Concentracions pacífiques, vigilades de lluny per la policia, per a donar visibilitat al conflicte.

La presència de personal sanitari al carrer era un preludi de què passaria al Palau dels Borja. La funció ha començat sense la presidència d’Enric Morera, aïllat a casa pendent del resultat de la PCR d’una familiar. Més tard s’ha sabut que era negativa i s’ha incorporat al ple a mitjan matí.

La ironia d’Isabel Bonig

Una de les primeres diputades a entrar per ocupar el seu escó ha estat la síndica del PP Isabel Bonig. Quan ha vist Toni Cantó li ha dit, a distància i en castellà: ‘Estimat vice-president, va tot bé?’ El síndic de Ciutadans ha fet un somriure molt assajat. El gest cercat d’aquell que sap que la seua interlocutora sagna per ferida de la gelosia perquè no ha tingut cap reunió a soles amb el president Puig. Cantó sí que ho ha fet, i n’ha presumit i l’ha exhibida per a provar de posar nerviós el Botànic.

Les normes de protecció contra la covid han obligat a fer el debat amb l’hemicicle mig buit. Només quaranta-dos diputats del noranta-nou hi han pogut accedir. La resta han seguit la sessió als despatxos. El govern sí que hi era complet. Una conseqüència d’això ha estat la poca ànima dels aplaudiments, com amb sordina, baixos de decibels. Tampoc no hi ha hagut gaires passes perdudes als passadissos ni rotgles ni contubernis.

Màscares de tots els colors i amb varietat de símbols. Les que més es destacaven, les de Vox, amb una bandera espanyola ben grossa. Les més serioses, les corporatives de les Corts amb l’al·legoria dels tres braços estampada a la banda esquerra.

Els anuncis del president

Ximo Puig ha pujat al faristol a les deu i deu del matí. Ha tingut un pensament per a tots els qui han faltat per culpa de la covid-19, pels familiars, pels 35.000 que l’han passada, per la gent gran i pels treballadors de la sanitat.

I ha començat la repassada de totes les polítiques executades del 2015 ençà. Es tractava de demostrar que, gràcies a tot allò que s’havia fet, el País Valencià havia pogut entomar el cop de la covid en més bones condicions que si hagués governat qualsevol partit de l’oposició.

Quant als anuncis, 410 projectes valorats en 21.000 milions d’euros que han d’arribar dels fons europeus de reconstrucció: d’ajudes per a rehabilitar habitatges particulars, a un pla per a salvar l’Albufera, passant per la regeneració del Baix Segura i la creació d’un parc públic d’habitatges de lloguer.

La reforma de la sanitat

La gestió de la pandèmia ha deixat la sanitat prou malmesa i tots els serveis molt saturats. Ara la tensió no està en l’atenció dels malalts de covid, sinó en l’atenció primària, en les llistes d’espera, en la saturació als centres de salut…

La frase textual que el president ha fet servir per anunciar la reforma del sistema sanitari valencià ha estat: ‘una profunda reforma de l’arquitectura institucional de la sanitat valenciana’. Després ha explicat que això volia dir crear un nou servei valencià de salut, un organisme públic i autònom que, entre més funcions, ha de dirigir la prestació de l’assistència sanitària, distribuir els recursos econòmics i coordinar i gestionar els recursos humans. També tindrà competències sobre la docència i la investigació. Aquest anunci ha anat acompanyat del del nomenament d’una comissionada per a l’atenció primària.

En el seu torn de paraula, de vesprada, el síndic dels socialistes, Manolo Mata, ha lloat la tasca de la consellera Ana Barceló, de qui ha dit que no ha descansat ni un dia i que s’ha lliurat en cos i ànima a la gestió de la pandèmia. Aplaudiments unànimes dels bancs del Botànic. Sense sordina. Mirades escèptiques dels bancs de l’oposició.

El festeig del pressupost

Isabel Bonig ha ofert a Ximo Puig de pactar el pressupost allà mateix. Eixir del debat amb els comptes signats. Sense condicions, ha dit. Tot i que ha exigit de reduir d’un 30% el sector públic, retallar el nombre de conselleries a set, abaixar els imposts, concertar la sanitat pública amb la privada i fer proves en massa.

Toni Cantó, que ha parlat tres minuts en català, ha fet una llista de retrets i després ha demanat al president de la Generalitat que vaja més al teatre o als concerts, i li ha ofert d’anar-hi junts. Puig ha acceptat. Ha acceptat d’anar al teatre amb Cantó, però no a la petició de renunciar als companys de viatge per a signar un pressupost amb ell.

El festeig no acabarà en casament. Ja se n’han encarregat, Fran Ferri i Naiara Davó, síndics de Compromís i de Podem, que han criticat durament tota l’oposició. A més, els han  recordat, també al president Puig, que el pressupost ha de ser botànic. I una volta tancat, tota la resta hi serà convidada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any