Les manifestacions feministes d´estudiants omplen els carrers dels Països Catalans

  • Milers de persones es manifesten al centre de Barcelona, València i Palma per recolzar la vaga del 8-M

VilaWeb
Redacció
08.03.2019 - 17:41

Les manifestacions estudiantils han protagonitzat el matí de la vaga feminista del 8 de març a les principals ciutats d’arreu del país. Unes 13.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, han participat aquest matí en una manifestació  pel centre de la ciutat , ue s’ha desenvolupat en un ambient festiu i reivindicatiu. La vaga en instituts i universitats, així com la manifestació a Barcelona i altres ciutats catalanes, han estat convocades pel Sindicat d’Estudiants, que ha elevat fins a 50.000 el nombre de participants en la marxa a la capital catalana.

El recorregut ha anat de la plaça Universitat a la plaça de Sant Jaume, amb el lema ‘contra la violència masclista, la justícia patriarcal i franquista i l’opressió capitalista’. Durant la manifestació, els estudiants han llançat crits com ‘no ens miris, uneix-te, ‘no és no’ i ‘volem viure i no sobreviure’. També s’han exhibit nombroses pancartes amb consignes com ‘Som el crit de les que no tenen veu’, ‘Els nostres cossos no es venen’ o ‘Ens han pres tant que han acabat prenent-nos la por’. Algunes universitàries de carreres científiques, vestides amb bates blanques, han denunciat que en alguns estudis hi ha paritat mentre se segueixen els cursos, però que són poques les dones que en acabar els estudis poden dedicar-se a la investigació.

També hi ha hagut mobilitzacions a Lleida, on a primera hora un centenar d’estudiants ha tallat el trànsit al pont de la Universitat i s’han produït després concentracions a la plaça Ricard Vinyes i a la plaça de Sant Joan. Grups d’estudiants també han intentat boicotejar amb crits i xiulets l’acte institucional organitzat a la capital lleidatana amb motiu del Dia de la dona De la seva banda, a Tarragona la manifestació estudiantil ha partit de la plaça Imperial Tarraco i s’ha desenvolupat pel centre de la ciutat.

A València, la manifestació feminista estudiantil ha recoorregut el carrer Colón en el  fins a la Porta de la Mar i ha ocupat tot l’ample de la via al llarg d’uns 200 metres, fins al carrer Hernán Cortés, a l’espera de fusionar-se amb el piquet organitzat per CCOO i UGT. Els assistents, joves en la seva majoria però també dones i homes de totes les edats, amb peces de roba de color morat, sostenien pancartes amb missatges reivindicatius, com ‘sense nosaltres no es produeix ni es reprodueix’ o ‘Qui no es mou, no nota les cadenes’. Hi ha hagut crítiques directes al PP, perquè les manifestants han corejat el lema ‘on estan, no es veuen, les dones del PP’. Hi na assistit unes 35.000 persones, segons les convocants.

En acabar, tres portaveus del sindicat d’estudiants, Isabel Aguilar, Claudia García i María González s’han dirigit als manifestants i han celebrat un altre ‘dia històric’, com ho va ser l’any passat. Han denunciat la disminució de les ajudes a la dependència, el tancament d’escoles infantils i la “trivialització” de la sanitat, unes retallades dels quals han responsabilitzat ells empresaris, els banquers, el PP i Ciutadans, encara que també el Govern del Botànic també ha estat objecte de crítica per permetre la situació ‘precària’ de les dones. També hi ha hagut manifestacions d’estudiants a Castelló i Alacant, amb milers d’assistents.

A les Illes, la manifestació més important s’ha fet a Palma, on iversos milers de manifestants, majoritàriament dones, convocats per organitzacions d’estudiants, sindicats i agrupacions de periodista, han sortit a favor d’una societat igualitària.
La més nombrosa, sorollosa i acolorida ha estat la manifestació organitzada pels sindicats i agrupacions d’estudiants, que a reunit a unes 3.500 persones, segons el càlcul de la policia espanyola. Les estudiants s’han concentrat en la Plaça del Tub i han marxat per les Rambles, la carrers de la Riera i Unió, i el Passeig del Born fins a la seu de la Delegació del Govern. També s’han concentrat a les a la plaça de l’Olivar diversos centenars de persones, principalment afiliats sindicals, convocats per CCOO i UGT. A l’acte s’ha llegit un manifest en el qual els sindicats han exigit una llei d’igualtat retributiva, una protecció social igualitària, l’equiparació de permisos de paternitat i maternitat i que siguin, a més intransferibles, i també una negociació col·lectiva amb perspectiva de gènere.

Els convocats pels sindicats han marxat després fins a la plaça de Cort, on ja estaven concentrats uns 200 periodistes, molt majoritàriament dones, en resposta a la crida del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB), l’Associació de Periodistes (APIB) i la xarxa de comunicació feminista Comfem. Portaveus de les tres organitzacions han llegit un manifest comú reivindicant ‘una comunicació digna i feminista’, més presència de dones en els càrrecs de responsabilitat dels mitjans, millors condicions laborals davant una precarietat que s’acarnissa amb les dones i un tractament igualitari de la informació.

A Menorca, el seguiment de la vaga al sector de l’educació ha estat desigual, tot i que els centres educatius, com l’escoleta Es Busquerets de Maó, han exhibit, per a l’ocasió, els colors de la lluita feminista. Fins i tot s’Àvia Corema ha volgut lluir el llaç violeta. Segons dades de l’STEI, el seguiment entre l’alumnat ha estat alt, un 80% dels estudiants a partir de tercer d’ESO, i menor entre el professorat, un 12% a Primària i un 24% a Secundària. Al Claustre del Carme de Maó, s’hi ha viscut una jornada festiva, amb xerrades, com aquesta sobre diversitat organitzada per l’Associació LGTBI Ben Amics.

A Eivissa la jornada ha començat a les deu del matí quan els piquets informatius s’han organitzat en sis grups i han recorregut Vila per informar sobre les activitats del dia i animar la gent a participar-hi. Aquests piquets s’han desplaçat a mig matí als municipis de Sant Antoni i Santa Eulària. També hi ha hagut altres activitats com batucada que s’ha celebrat a la plaça del Cetis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any