El jutjat 13 demana més informació encara a la Generalitat sobre el Primer d’Octubre

  • La jutgessa ordena a la Guàrdia civil acudir als departaments d'Acció Exterior, Treball i Presidència

VilaWeb
EFE
05.07.2019 - 19:09

La jutgessa que investiga els preparatius del Primer d’Octubre ha ordenat a la Guàrdia Civil personar-se en diversos departaments de la Generalitat a la recerca de documentació sobre l’organització del referèndum i ha citat com a investigat el delegat del govern a Suïssa, Manuel Manonelles.

La titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona acorda noves diligències sol·licitades per la fiscalia, entre elles el requeriment de documentació a la Generalitat i la citació de Manonelles, al que vincula amb la contractació d’observadors de l’1-O.

Concretament, la jutgessa ordena a la Guàrdia civil acudir als departaments d’Acció Exterior, Treball i Presidència, així com a la seu de la Intervenció General i del Gabinet Jurídic Central, a la recerca d’un llistat d’expedients administratius i de resolucions governamentals relacionades amb el referèndum.

La Guàrdia Civil encara no ha portat a terme la diligència ordenada pel jutge i, segons han explicat a Efe fonts de la Generalitat, aquesta mateixa tard han rebut el requeriment de documentació, per la qual cosa entre el dilluns i dimarts vinent recopilaran els expedients per lliurar-los als agents que acudeixin a la seva seu la setmana que ve.

En un escrit, a que ha tingut accés Efe, la fiscalia ha sol·licitat a la magistrada una nova bateria de diligències per aclarir la participació de funcionaris de la Generalitat en l’organització de l’1-O, després que la jutgessa processés una trentena de persones, entre elles diversos ex-alts càrrecs del govern de Carles Puigdemont.

Entre altres diligències, la fiscalia ha demanat a la jutgessa que requereixi a diversos departaments de la Generalitat implicats en l’organització del referèndum documentació relativa a la logística i els pagaments vinculats al referèndum, unes indagacions que la magistrada ha acordat en considerar-les ‘útils i no perjudicials’.

En el seu acte, la instructora ha ordenat a la Guàrdia Civil personar-se a la seu de diversos departaments de la Generalitat ‘a fi que a l’acte se li lliuri la documentació’.

Entre els documents requerits figuren els expedients dels projectes de la nau annexa del CTTI des de la qual suposadament es va gestionar la logística informàtica del referèndum, de la campanya de voluntariat i del registre de catalans a l’exterior, de la inserció publicitària sobre una conferència sobre l’1-O en mitjans internacionals i una factura girada per Unipost, empresa presumptament encarregada de la distribució postal de l’1-O.

Paral·lelament, i també a petició de la fiscalia, la jutgessa ha citat per al 19 de juliol a un nou investigat per la seva relació amb el referèndum: Manuel Manonelles, actual delegat del govern a Suïssa i que els mesos previs al primer d’octubre de 2017 va ser representant del govern català davant les organitzacions internacionals amb seu a Ginebra, Estrasburg, París i Viena.

La jutgessa considera que Manonelles podria haver incorregut en els delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i desobediència per un expedient de contractació que la delegació de Ginebra va signar el 31 d’agost del 2017 amb The Hague Center for Strategic Studies (HCSS), document que també demana requerir al Departament d’Acció Exterior.

La Guàrdia Civil creu que els pagaments del Govern al HCSS donaven cobertura a les despeses de trasllat i allotjament dels observadors internacionals de l’1-O, indicis que han comportat la imputació d’alts càrrecs del Diplocat i del Departament de Relacions Institucionals i Exterior que dirigia Raül Romeva.

De fet, per aquesta contractació a l’HCSS, la jutgessa torna a citar a declarar com a imputats per al mateix dia 19 de juliol a Aleix Villatoro, ex-secretari general del Departament d’Exteriors, a qui la jutgessa ha processat pels delictes de malversació, desobediència, revelació de secrets i prevaricació.

També cita per al mateix dia a Marta Garsaball, directora de serveis d’Exteriors, processada per falsedat documental, i a la Interventora General de la Generalitat, Rosa Vidal, processada pels delictes de malversació, desobediència i falsedat documental.

En el seu acte, la magistrada acorda també requerir al Tribunal Constitucional la providència que, a l’abril del 2017, va remetre a Rosa Vidal i que anul·lava les partides pressupostàries que el govern català havia reservat per als costos del referèndum.

Per contra, la jutgessa ha descartat la petició de la fiscalia perquè es prengui declaració, per un delicte d’organització criminal, a la trentena de processats per la seva participació en els preparatius de l’1-O.

La magistrada Alejandra Gil recorda que ja va dictar un acte en el que rebutjava la petició de la fiscalia per processar per organització criminal a vint-i-vuit dels investigats pel referèndum, en entendre que no tenien ‘infraestructura adequada’ i que no els unia un ‘acord associatiu durador’.

En qualsevol cas, assenyala la jutgessa, si la fiscalia creu que els fets investigats constitueixen un delicte d’organització criminal haurà d’acusar pel mateix, en el seu escrit de qualificació, quan el cas arribi a judici.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any