‘Interès sincer’ a Brussel·les sobre el procés independentista de Catalunya

  • Els alemanys Krystyna Schreiber i Klaus-Jürgen Nagel expliquen al Parlament Europeu com veuen la situació catalana des d’una perspectiva internacional

VilaWeb
ACN
19.04.2016 - 17:25
Actualització: 19.04.2016 - 18:05

A Europa ‘hi ha un interès sincer d’entendre què està passant a Catalunya’. És el diagnòstic de la periodista Krystyna Schreiber, autora del llibre ‘Què penses, Europa?’, que avui ha participat a l’Eurocambra en una jornada per explicar el procés d’independència des d’una perspectiva internacional. Una seixantena de persones han assistit a l’acte, que també ha comptat amb la intervenció del professor de la Universitat Pompeu Fabra, Klaus-Jürgen Nagel. ‘Cada país veu el procés català des de la seva respectiva òptica nacional’, ha recordat Nagel. La jornada ha estat una ‘bona oportunitat per dialogar sobre la independència’ i les seves conseqüències, segons Schreiber.

Els alemanys residents a Catalunya Krystyna Schreiber i Klaus-Jürgen Nagel han exposat davant d’un públic català i internacional la seva visió sobre el moment polític que viu el país i els reptes que això suposa per a la Unió Europea i els diferents estats membres. ‘Hi ha una necessitat de democratitzar Europa, i Catalunya podria ser una oportunitat per a fer-ho’, ha assegurat Schreiber, que ha recordat que un ‘procés democràtic i pacífic’ com el català ‘posa moltes qüestions sobre la taula que la UE no pot ignorar’.

La periodista alemanya ha assegurat que cada vegada hi ha més coneixement sobre la situació catalana, però que ha calgut molta pedagogia per exposar les diferències amb altres processos, com el de la Lliga Nord a Itàlia, per exemple. Schreiber ha indicat que durant la seva recerca per escriure ‘Què penses, Europa?’, acadèmics italians li van remarcar aquestes diferències. ‘El català no és un moviment ètnic ni nacionalista’, ha destacat l’alemanya.

De fet, un dels elements més complicats que es troben els partidaris de la independència a l’hora d’exposar els seus arguments a l’exterior és el vocabulari que fan servir i les assumpcions pròpies i la història de cada país on s’intenten explicar. ‘Nacionalisme o Cconstitució, no és el mateix en un país o en un altre, hi ha connotacions diferents’, ha remarcat Klaus-Jürgen Nagel, destacant que tampoc ‘no és el mateix parlar amb algú del Sinn Féin irlandès que amb un alemany’. Des de Berlín, veuen la situació catalana ‘segons la seva experiència històrica o el que va passar als Balcans’ i això és ‘natural’, ha dit Nagel. ‘Cal entendre el missatger, el missatge, però també el receptor que rep el missatge’, ha recordat.

Durant la seva intervenció, Nagel i Schreiber també han parlat de l’actitud del govern espanyol i de les possibilitats d’un canvi si nous partits assoleixen el govern de Madrid. Schreiber ha explicat que si bé Podem va prometre un referèndum, ‘no va guanyar les eleccions’. Per Nagel, la necessitat d’arribar a acords amb altres partits pot dificultar el compliment d’aquesta promesa electoral. Tots dos han coincidint a advertir al públic de l’Eurocambra, d’altra banda, que l’ascens de Ciutadans a l’Eestat no suposarà i un canvi per la situació catalana, ja que la formació va néixer, han indicat, amb un discurs contrari a la immersió lingüística i al moviment sobiranista català.

L’acte, organitzat en coordinació amb els eurodiputats Josep Maria Terricabras (ERC-NeCat), Ramon Tremosa (CDC) i Ernest Maragall (ERC-NeCat), ha comptat amb l’assistència d’eurodiputats internacionals de països com Bèlgica, Irlanda o Bulgària, d’assistents parlamentaris, representants d’ambaixades i també de governs regionals alemanys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any