Guia de la Diada del Sí, la manifestació de l’Onze de Setembre del 2017

  • Inscripcions, trams, mobilitat, samarretes... i tot allò que cal saber sobre una Diada diferent, a tocar del primer d'octubre

VilaWeb
Redacció
11.09.2017 - 09:45
Actualització: 11.09.2017 - 16:16

Us oferim el seguiment en directe de la manifestació de la Diada ací.

L’Assemblea Nacional Catalana enllesteix els preparatius de la manifestació de la Diada, que enguany es diu la Diada del Sí. Tots els trams són plens per a la manifestació independentista d’aquesta tarda i es preveu que es faci el ple d’assistència. Ja hi ha prop de mig milió d’inscrits.

En aquesta web es poden fer les inscripcions als trams, que formaran una creu (el signe de la suma) a la cruïlla entre el passeig de Gràcia i el carrer d’Aragó de Barcelona.

Quants inscrits?
El ritme d’inscripcions és més alt que no pas l’any passat,  i ja hi ha més de 450 mil inscrits. L’ANC ja té contractats 1.800 autocars per la Diada del Sí.

Els 49 trams que hi ha en el recorregut de la manifestació són plens.

Les inscripcions
Els participants es poden inscriure a la manifestació tots sols o bé en grups de cinc persones com a màxim. La inscripció es pot fer des d’aquesta pàgina, o bé trucant al telèfon 93 655 98 57. Una vegada feta, perquè sigui vàlida s’ha de confirmar per correu abans de vint-i-quatre hores. Si passades aquestes vint-i-quatre hores no s’ha rebut el correu, voldrà dir que hi ha hagut algun error. En aquest cas, caldrà repetir la inscripció.

En aquest vídeo, l’entitat explica les diverses maneres de fer la inscripció:

Les quatre zones
Hi ha quaranta-vuit trams repartits en quatre zones: la de Muntanya, de color verd, que correspon a la part del passeig de Gràcia que hi ha per sobre del carrer d’Aragó fins als Jardinets de Gràcia, damunt la Diagonal; la zona de Mar, de color blau, que inclou els trams de baix; la zona del Besòs, que correspon als trams del carrer d’Aragó entre el passeig de Gràcia i el passeig de Sant Joan; i finalment els trams de la zona del Llobregat, és a dir, al carrer d’Aragó des del passeig de Gràcia fins al carrer de Muntaner.

Les assemblees territorials de l’ANC es reparteixen la mobilització en cadascun d’aquests trams de la manera següent:

A quina hora començarà?
La Diada del Sí començarà a les 17.14. L’ANC recomana de fer el desplaçament cap al lloc assignat amb prou temps. A les 15.00 es tallarà el recorregut al pas de vehicles per a garantir la mobilitat i la seguretat dels vianants.

Què s’hi farà?
L’ANC demana d’anar a la mobilització amb una samarreta qualsevol, preferentment, diuen, ‘la que t’ha portat fins aquí (entitats, causa preferida, club esportiu…)’. Demana que a les 16.00 tothom ja sigui al seu tram i que entre les 17.00 i les 17.14 tothom es canviï la samarreta per la de la Diada d’enguany, de color groc fluorescent.

Durant l’acte hi haurà dos moments centrals. Per una banda, les 17.14, dels quatre extrems de la creu que formarà la onada humana sortiran quatre lones de 16x16m que s’estendran fins al punt central i que portaran inscrits missatges sobre la pau i la llibertat democràtica. Seguidament, a la plaça de Catalunya, el saxofonista Pep Poblet interpretarà el ‘Cant dels ocells’ en honor a les víctimes de l’atemptat del 17-A.

La Companyia Elèctrica Dharma, els Amics de les Arts i l’Orfeó Català actuaran tot seguit a l’escenari de la plaça de Catalunya.

Consells de seguretat
Els Mossos d’Esquadra han difós aquests consells de seguretat per a la manifestació de la Diada:

Talls i restriccions d’aparcament a Barcelona
L’ajuntament informa que a partir de les tres de la tarda es tallarà el pas de vehicles a la zona de la concentració. A més, preveu que fins a les 18.30 no sigui possible de reobrir els carrers. Per a esquivar els efectes en el trànsit, el consistori recomana de fer servir el metro, els ferrocarrils o els trens de la rodalia. ‘Evita moure’t amb vehicle privat per la zona central de la ciutat a partir del migdia’, demana. Tanmateix, en cas de necessitat, aconsella de conduir per les vies següents: la ronda del Mig, la ronda del Litoral o la ronda de Dalt.

Per seguretat es restringirà l’aparcament, també a motos i bicicletes, en aquests punts a partir de les set del matí:

—Carrer d’Aragó a ambdós costats, inclosos xamfrans, entre el passeig de Sant Joan i el carrer de Casanova.
—Passeig de Gràcia a ambdós costats entre la plaça de Catalunya i la plaça de Cinc d’Oros.
—Plaça de Catalunya a tot el perímetre.
—Jardinets de Salvador Espriu a tot el perímetre.

L’ajuntament també ha habilitat zones específiques perquè els més 1.800 autocars que desplacin manifestants puguin aparcar. De manera excepcional, es permetrà que aquests vehicles puguin estacionar en el carril dret d’alguns carrers. Malgrat això, els passos de vianants, parades d’autobús i els guals, es respectaran.

TMB reforça el transport públic
TMB ha preparat un dispositiu especial per a la Diada. Entre les 14.00 i les 20.30 hi haurà un 50% de combois de metro a les línies 1, 2, 3, 4 i 5. Es preveu que l’interval d’espera entre metros sigui d’uns quatre minuts. A partir de les 16.00, TMB recomana d’evitar les parades del passeig de Gràcia (L2L3 i L4), la Diagonal (L3 i L5) i la plaça de Catalunya (L1 i L3).

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reforçarà les línies metropolitanes. La línia Barcelona-Vallès oferirà un servei especial a partir de les 11.00. Per tal d’incrementar el trànsit de trens, els combois de la línia L6-Sarrià ampliaran el servei de la S5-Sant Cugat. La línia Llobregat-Anoia oferirà el servei d’una jornada laboral. Els trens tindran sis vagons en comptes de tres.

La manifestació afectarà el recorregut de trenta-quatre línies d’autobusos de TMB, inclòs el Bus Turístic. Entre les 15.00 i les 21.00, aproximadament, hi haurà desviaments i limitacions de recorregut en les línies següents: H8, H10, H12, H16, V13, V15, V17, 6, 7, 19, 20, 22, 24, 33, 34, 39, 40, 41, 42, 45, 47, 50, 51, 54, 55, 59, 62, 63, 66, 67 i 68.

Entre les 07.00 i les 20.00 es buidaran i tancaran les estacions de Bicing del carrer d’Aragó (entre passeig de Sant Joan i el carrer de Casanova), el passeig de Gràcia (entre els jardins de Salvador Espriu i la plaça de Catalunya) i la plaça de Catalunya.

La samarreta
La samarreta és de color groc fluorescent molt viu, fàcilment identificable des de l’aire. És un homenatge a les armilles dels voluntaris, ‘sense els quals –diuen els responsables de l’ANC– aquest camí hauria estat impossible’. El disseny és un evolució de la bafarada del sí, de diversos colors, que ja es pot veure  als domassos penjats en molts balcons de pobles i ciutats catalans: el costat dret de la bafarada es converteix en una sèrie de ‘sí’ traduït a diverses llengües: l’occità, el francès, l’anglès, el xinès, l’àrab i l’urdú.

La samarreta ve en un lot que inclou una motxilla i un ventall que costa quinze euros. Hi ha samarretes amb talles d’home i amb talles de dona. També n’hi ha amb talles de nen, aquestes sense lot, que costen vuit euros. També se’n poden encarregar per internet (en trobareu a la botiga de VilaWeb).

Aquest vídeo de l’ANC explica com s’ha fabricat la samarreta de la Diada d’enguany i on:

Ací podeu veure un resum de la presentació de la mobilització de la Diada, organitzada per l’ANC amb la col·laboració d’Òmnium i de l’AMI.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any