Gandia promou la recuperació de la casca de Reis

  • És un dolç tradicional que es va recuperant, sobretot a Gandia

VilaWeb
Redacció
05.01.2017 - 01:45
Actualització: 05.01.2017 - 10:05

L’Ajuntament de Gandia, durant les festes de Nadal, ha promocionat la recuperació la casca, un dolç típic de la cuina valenciana, fet amb ametlla mòlta, sucre i ous, que es pot farcir de rovell confitat, moniato o carabassa. També pot anar acompanyat de canyella, raspadures de taronja o de llimona, i merenga. La casca es consumeix típicament el dia de Reis, però també hi ha indrets on es menja per Cap d’Any. En pot variar la forma d’una població a una altra, però en general té forma d’anella o de serp. També se’n menja al Principat, especialment a l’Empordà.

Tradicionalment, els xiquets deixaven la capsa de la casca al balcó o al defora de les cases i eren els Reis que l’omplien amb el dolç, acompanyat sempre de joguines, xocolata i llepolies. En algunes comarques, la tradició era regalar la capsa amb casca als xiquets, sobretots els padrins als fillols. La capsa sol ser de cartó i es reutilitza d’any en any.

Les primeres referències escrites a aquest dolç daten del segle XV. Roís de Corella i Jaume Roig ja hi fan al·lusió en les seves obres. Al Llibre del Coch (1520) hi ha el primer registre de la recepta. Durant segles, la recepta de la casca ha restat inalterada. Probablement, al segle XVIII és quan s’identifica amb els Reis de l’Orient i es consolida la tradició tal com ens ha arribat als nostres dies. Als anys setanta i vuitanta del segle XX, probablement l’arribada del Tortell de Reis –propagat per les grans superfícies i la publicitat– va arraconant la tradició de la casca.

S’ha fet un vídeo documental parlant d’aquest dolç que explica com s’ha mantingut la tradició a Gandia mentre en uns altres llocs s’oblidava i era substituïda pel tortell de Reis. L’han dirigit Sergi i Josep Pitarch Garrido. També hi han participat: Josep Piera, Fina Gomar, Vicent Torrent, Joan Iborra, Jordi Reig i Toni Rodríguez. Aquest documentari ha tingut molta repercussió a les xarxes socials. També hi ha una web on s’explica la tradició.

.

 

 

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any