Un estudi detecta restes de la covid-19 al nord d’Itàlia al desembre

  • El primer cas de la covid-19 a Itàlia no es va detectar fins el 21 de febrer a Codogno

VilaWeb
Europa Press
19.06.2020 - 19:30
Actualització: 19.06.2020 - 21:48

Un estudi ha detectat la presència de mostres del virus Sars-Cov-2, que causa la malaltia de la covid-19, en aigües residuals de Milà i Torí a mitjan desembre, fet que confirmaria que el coronavirus ja era a Itàlia molt abans que no es pensava. És el principal descobriment d’un estudi fet per l’Institut Superior de Sanitat italià (ISS), el qual ha analitzat les aigües residuals abans que es detectessin els primers casos de la pandèmia.

Per a fer-lo, segons que ha explicat Giuseppina La Rosa, del departament de qualitat de l’aigua de l’ISS i coautora de l’informe, s’han examinat quaranta mostres recollides entre l’octubre i el febrer i unes vint-i-quatre mostres de control recollides entre setembre de 2018 i juny de 2019, ‘fet que permetia d’excloure amb certesa la presència del virus’.

Els resultats ‘han posat de manifest la presència d’ARN del Sars-Cov-2 a les mostres preses a Milà i Torí el 18 de desembre i a Bolonya el 29 de gener’. En aquestes ciutats també s’han trobat altres mostres positives al gener i febrer, mentre que les d’octubre i novembre i les mostres de control han estat totes negatives.

Pel director del departament de qualitat de l’aigua, Luca Lucentini, l’estudi demostra que el seguiment i la presa de mostres d’aigües residuals pot ajudar a ‘localitzar precoçment i controlar la circulació de virus’. No obstant això, ‘el descobriment de virus no implica automàticament que les cadenes de transmissió principals que han portat després al desenvolupament de l’epidèmia s’hagin originat en aquests primers casos’. I valora: ‘en perspectiva, una xarxa de vigilància en el territori pot resultar preciosa per a controlar l’epidèmia.’

En aquest sentit, la directora del departament de Medi Ambient i Salut de l’ISS, Lucia Bonadona, ha explicat que havien presentat ‘una proposta d’acció al Ministeri de Salut per a la posada en marxa d’una xarxa de vigilància del Sars-COV-2 en aigües residuals’.

El mes que ve preveuen de començar un ‘estudi pilot als llocs prioritaris identificats en les localitats turístiques’. Segons Bonadona, d’acord amb els resultats d’aquest estudi, esperen ‘estar preparats per a la vigilància a tot el país en els períodes potencialment més crítics d’aquesta tardor’, quan es pensa que hi pot haver una segona onada.

Itàlia va diagnosticar el primer cas de la covid-19 el 21 de febrer a Codogno, a la província de Lodi, a la Llombardia. D’aleshores ençà, el país ha tingut més de 238.000 contagis i més de 34.500 morts.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any