Especial llibres per Nadal: les llibreries us recomanen literatura infantil i juvenil

  • Disset llibreries del país recomanen un àlbum il·lustrat, un títol infantil de 6 anys a 12 i un de juvenil

VilaWeb
Montserrat Serra
19.12.2021 - 21:50
Actualització: 19.12.2021 - 22:17

Els llibreters són grans prescriptors. Per això els hem volgut fer protagonistes de l’especial de llibres infantils i juvenils de VilaWeb. Disset llibreries de tot el país han recomanat un àlbum il·lustrat, un títol infantil de 6 anys a 12 i un de juvenil. El resultat és variat i ric. Hi ha un títol juvenil que s’ha repetit molt, Mary John, d’Ana Pessoa, publicat per l’Altra Tribu. I en l’àmbit d’àlbum il·lustrat, alguns llibreters han coincidit amb En Blai, la Iseia i el Mataplanetes, de Claude Ponti, el primer llibre infantil publicat per Club Editor. També s’ha repetit L’illa dels Frarets, de Michael Morpurgo, i Els pòstits del senyor Nohisoc, de Tina Vallès, per als lectors de 6 anys a 12. Us presentem les llibreries ordenades alfabèticament.

La llibreria 451 d’Alella recomana:

Àlbum il·lustrat:
Noemí Fernández i Lídia Alcazar,
L’embolic. Il·lustracions de Seta Gimeno (Bindi Books).

Embolica que fa fort! En aquest àlbum trobem l’Anna, una nena que prova de desentortolligar els pensaments més embolicats. Què ajudarà l’Anna a desfer l’embolic de pensaments?

Lectors de 6 anys a 12:
William Steig,
El gran viatge d’en Dominic. Traducció de Xavier Pàmies (Blackie Books).

El protagonista d’aquest conte és el gos Dominic, que un bon dia embolica les seves quatre pertinences en un farcell i comença un llarg camí. Tot caminant, descobrirà un món de vegades perillós i desconcertant, però bell per damunt de tot. La literatura de William Steig és imprescindible a les biblioteques dels infants de totes les cases.

Juvenil:
Ana Pessoa, Mary John. Il·lustracions de Bernardo P. Carvalho i traducció de Mercè Ubach (l’Altra Tribu).

La Mary John escriu una carta de comiat a Julio Pirata, el seu “primer amor” d’infantesa, des d’una perspectiva honesta i femenina. Una reflexió sobre la transformació adolescent i el primer amor… amb una excel·lent conversa final entre mare, filla i àvia.

La llibreria Al·lots de Barcelona recomana:

Àlbum il·lustrat:
Karen Jamenson, Somnis del bosc. Il·lustracions de Marc Boutavant. Traducció de Francesc Massana (Coco Books).

Un llibre rimat, amb una traducció acurada perquè rimi en català, que ens convida a baixar el ritme, a observar els animals del bosc que es preparen per hivernar. Una protagonista que pren nota de la meravella de la natura que l’envolta.

Lectors de 6 anys a 12:
Tina Vallès, Els pòstits del senyor Nohisoc. Il·lustracions Christian Inaraja. Premi Joaquim Folch i Torres (la Galera).

Una nena que ha d’escollir el nom de la seva classe. Un estrany nou veí de replà, ple de caixes i de silencis que no té ganes de parlar amb ningú. I aquesta nena que no s’aturarà fins a saber què li passa a aquest senyor i de què treballa. Una novel·la preciosa per a llegir en veu alta en família o arraulir-te al sofà per gaudir-la durant les vacances de Nadal.

Juvenil:
Ana Pessoa, Mary John. Il·lustracions de Bernardo P. Carvalho i traducció de Mercè Ubach (l’Altra Tribu).

Tenir setze anys no és fàcil. Descobrir l’amor, tampoc. Veure com no t’és correspost, encara menys. Canviar de ciutat, un terratrèmol. La Maria João decideix escriure una llarga carta al Julio, el pirata que li va robar el cor, que la fa plorar, somiar, enrabiar-se, mirar en una única direcció. El punt d’inflexió, la trobada amb altres adolescents. L’arribada d’un nou amor. Començar a estar còmoda a la seva pell. Novel·les que miren de cara els joves sense voler-los convèncer de res i sense donar lliçons morals. Així, sí!

La llibreria Atzavara de Barcelona recomana:

Àlbum il·lustrat:
Yukiko Noritake, El bosc dels germans. Traducció de Mireia Alegre (Coco Books).

Un àlbum per a entrar en la majestuositat de la doble pàgina, la subtilesa dels detalls i l’elegància del text. Per a mirar, llegir en silenci, i també per a compartir i fer-nos preguntes. Una mirada meravellosa sobre dues maneres ben diferents de viure el món i la natura que ens envolta.

Lectors de 6 anys a 12:
Arnold Lobel, Un any amb en Gripau i en Gripere. Traducció de Jordi Ainaud (Entredos).

Aquest llibre, escrit i il·lustrat per un dels autors de referència de la literatura infantil i juvenil, Arnold Lobel, inclou un conte per a cada estació, a més d’un conte de Nadal. Entrem de ple en les aventures quotidianes de dos personatges entranyables. Amb Arnold Lobel no ens cal res més, perquè en els seus llibres ja hi és tot: les bones històries, la importància de les petites coses i el caliu de l’amistat. Ideal per a llegir plegats o per a infants que comencen a llegir sols.

Juvenil:
Jim Dodge, Fut. Traducció de Martí Sales (Edicions de 1984).

La història de tres personatges que viuen a les muntanyes de Califòrnia. Els tres conformen una família ben particular: un home vell de noranta-nou anys, un noi alt i fort que l’avi va adoptar quan era petit, i en Fut: un ànec collverd de nou quilos, de caràcter intransigent que imposa ordre per allà on passa. Una història breu, tendra i divertida sobre les grans qüestions de la vida: l’amistat, la família, la pèrdua. Uns personatges molt ben construïts que et fan sentir les emocions a flor de pell i que, malgrat tot, sempre surten a la superfície.

La llibreria Babel de Castelló de la Plana recomana:

Àlbum il·lustrat:
Pere Duch, Adrià Duch i Jènifer Solsona, Vull volar! Il·lustracions d’Adriana Santos (Bromera).

Història magníficament il·lustrada, al voltant del valor de l’esforç, la resiliència, la col·laboració i l’esperança. Final obert i creatiu.

Lectors de 6 anys a 12:
Josep Arrandis, El somriure de Panxo (Tame Edicions).

Preciosa història en prosa, que insereix el vessant poètic, versos, cançons i cal·ligrames ben conjuminats amb el fil narratiu.

Juvenil:
Onjali Q. Raúf, L’heroi del bus nocturn. Traducció d’Oriol Vaqué (la Galera).

Temes punyents entre el jovent, com ara l’assetjament escolar. Narració realista, amb humor i, sobretot, fent palès que tothom pot canviar.

La llibreria Casa Usher de Barcelona recomana:

Àlbum il·lustrat:
Claude Ponti, En Blai, la Iseia i el Mataplanetes. Traducció d’Adrià Pujol Cruells (Club Editor).

Cal aturar en Mataplanetes! Així que la Iseia i en Blai recorren als pollets per a construir una nau espacial, la Llampec II, i sortir a l’espai. Un llibre gran i a tot color per mirar fins a perdre’t en les il·lustracions de cada pàgina, plenes de detalls, amb un text preciós per llegir i rellegir, que farà les delícies de tots.

Lectors de 6 anys a 12:
Michael Morpurgo, L’illa dels frarets. Il·lustracions de Benji Davies i traducció de David Nel·lo (Bambú).

Una nit de tempesta un vaixell naufraga prop d’una illa i és l’home que viu al far qui salva tota la tripulació. Un nen que viatjava en aquell vaixell somia a tornar a l’illa per agrair a aquell home el que va fer. Quan és prou gran per viatjar, ho farà: es retrobarà amb el vell i, si és possible, recuperaran la colònia d’ocells (els frarets) que hi vivien. Una història d’aventura, amistat i respecte per la natura.

Juvenil:
Ana Pessoa, Mary John. Il·lustracions de Bernardo P. Carvalho i traducció de Mercè Ubach (l’Altra Tribu).

La Maria João escriu una carta al Julio, el noi de qui ha estat enamorada des de ben petita, quan jugaven junts fent-se passar per pirates a la placeta, i fins ara, que té 16 anys! Però a mesura que la carta avança i les pàgines que porta escrites van en augment, veiem com ella també creix, es reivindica, s’enfada amb en Julio i, per sobre de tot, li cau la bena que portava als ulls.

La llibreria Drac Màgic de Palma recomana:

Àlbum il·lustrat:
Claude Ponti, En Blai, la Iseia i el Mataplanetes. Traducció d’Adrià Pujol Cruells (Club Editor).

Lectors de 6 anys a 12:
Jakob Martin, La increïble història de la pera gegant. Traducció de Sílvia Iriso Ariz (Gribaudo).

Juvenil:
Úrsula K.Leguin, Contes de terramar. Traducció de Blanca Busquets (Raig verd).


La llibreria Fan Set de València recomana:

Àlbum il·lustrat:
Joan Borja, Valor, Maria! El llibre de les criatures fantàstiques. Il·lustracions de David González (Andana).

Torna la protagonista de La Maria no té por amb una nova aventura. Aquesta vegada, l’acompanyen les criatures fantàstiques de les rondalles d’Enric Valor: el Mig Pollastre, la mare dels Peixos o la bruixa Safranera. Tot un homenatge a la nostra tradició i l’homenot de Castalla.

Lectors de 6 anys a 12:
Anne Fine, Diari d’un gat assassí. Il·lustracions d’Alexandre Reverdin. Traducció d’Isabel Obiols (Blackie Books).

En Tuffi és un gat que fa coses de gats. I ens ho explica en el seu diari. Que no entén per què tant de drama per un pardalet que ha anat a parar a les seues dents o per què aquesta esgarrifança quan els porta un ratolí-trofeu. O la història amb el conill dels veïns, tan grassonet i apetitós.  Divertidíssima història amb dibuixos espaterrants i molt de sarcasme.

Juvenil:
Joanjo Garcia, Els adeus del Jaguar (Bromera).

Joanjo Garcia s’estrena en la novel·la juvenil trencant un dels grans temes tabú i primera causa de mort no natural en els joves: el suïcidi. I ho explica amb la veu d’Aina, que quan torna al poble intenta de reconstruir i comprendre el suïcidi del seu amic, omplir els silencis, trobar-ne respostes. Joanjo Garcia s’enfronta a un repte complex de manera valenta i intel·ligent.

La llibreria Foster & Wallace de Vic recomana: 

Àlbum il·lustrat:
Joan Turu, Els homes plorem (El cep i la nansa).

És la història d’en Nil, un nen que té ganes de plorar, però sap que “no està bé” que un nen plori. Repassa els clixés i els prejudicis de les llàgrimes masculines al seu voltant i decideix anar a l’escola decidit a no plorar.

Lectors de 6 anys a 12:
Claude Ponti, En Blai, la Iseia i el Mataplanetes. Traducció d’Adrià Pujol Cruells (Club Editor).

Sorprenent i meravellós àlbum dibuixat per Ponti (com si fos el nou Moebius), sobre la història d’un virus que viatja per la galàxia i es podria carregar un planeta de pollets grocs…

Juvenil:
Ana Pessoa, Mary John. Il·lustracions de Bernardo P. Carvalho i traducció de Mercè Ubach (l’Altra Tribu).

La Maria João, anys després, escriu una carta al noi que li havia agradat durant la seva adolescència… Novel·la que agradarà tant als adolescents com als adults.

La llibreria Geli de Girona recomana:

Àlbum il·lustrat:
David Walliams, Petits monstres. Traducció de Ricard Gil Giner (Beascoa).

Un regal ideal per a tots els petits monstres. L’Udol és un petit home llop amb un gran problema: no fa gens de por i no encaixa a l’Escola de Monstres. Però quan coneix una nova colla d’amics, s’adona que ser el més estrany el converteix en el més increïble. Ser diferent pot ser interessant.

Lectors de 6 anys a 12:
Eleanor Coerr, Sadako i les mil grues de paper (Animallibres)

Basada en una història real, Sadako és una noia alegre i esportista, l’estrella de l’equip d’atletisme de la seva escola, fins que comença a tenir marejos. El llibre és  un homenatge a la valentia de la jove Sadako i a les víctimes de la bomba atòmica d’Hiroshima.

Juvenil:
Robert Waisman i Susan McClelland, El noi de Buchenwald. Traducció d’Anna Puente Llucià (Fanbooks)

L’any 1945 en Romek Wajsman és alliberat de Buchenwald, on han mort més 60.000 persones. Ha estat torturat i no sap si la seva família és viva. Ell és un dels 472 nens als quals s’anomena “els nens de Buchenwald”. Enfadats amb el món, roben i mal viuen, fins que Albert Einstein i el rabí Herschel Schacter els porten a una llar per rehabilitar-los.

La llibreria la Gralla de Granollers recomana:

Àlbum il·lustrat:
Ian Fleming, Chitty Chitty Bang Bang. Adaptació de Peter Bently, il·lustracions de Steve Antony (Editorial Baula).

Un clàssic cinematogràfic i literari adaptat per als més petits, però que pot fer les delícies a pares i avis també. La història d’una família molt peculiar i molt divertida!

Lectors de 6 anys a 12:
Eulàlia Canal, La nena que portava un núvol al cap. Il·lustracions d’Elena Frauca (Editorial Mosaics).

Què pot passar si perds el teu estimat gat el dia abans de començar l’escola? Com diria la Kàtia, només cal seguir les pistes. Una història deliciosa per a llegir en família.

Juvenil:
Albert Juvany i Blanch, El dia que vull oblidar (Animallibres).

L’Agnès, el seu pare, un cub de Rubik, una peça que falta, el misteri dels forats negres i un dia que marca tan negre al calendari que la nostra protagonista vol oblidar. Un altre llibre fantàstic de la mà de l’Albert Juvany.

La llibreria la Impossible de Barcelona recomana:

Àlbum il·lustrat:
Jon Klassen, Dues tortugues i un barret. Traducció de Marta Morros (Nubeocho).

Amb un sentit de l’humor brillant, Klassen ens narra una història en què les mirades de les tortugues són les protagonistes. Innocent, divertida, fantàstica i preciosa!

Lectors de 6 anys a 12:
Antonio Rubio i Emilio Urberuaga, El conductor de síndries. Traducció de Miquel Desclot (Kalandraka).

Un llibre absolutament tendre, meravellós i evocador. Aquesta petita joia pot encisar-nos des dels 6 anys fins a la infinitud. Amb un discurs inventiu, creatiu i original, veurem com la ciutat s’omple d’aire net i sa, en un món idíl·lic on la contaminació és llunyana, i tot plegat gràcies a una nena molt espavilada.

Juvenil:
Elisabetta Gnone, Fairy Oak. La història perduda. Traducció de Xavier Solsona. (Duomo).

Amb motiu del quinzè aniversari de la publicació, ens arriba a les llibreries una nova aventura del clàssic Fairy Oak. Aquesta vegada la Vainilla i la Pervinca tornen a la vall de Pratverd, on sorgiran nous amors i noves amistats.

La llibreria Laie CCCB de Barcelona recomana:

A la darrera sessió de “Diumenge al Pati”, el cicle d’activitats que el CCCB organitza amb la Laie, vam tenir la gran sort de comptar amb Piu Martínez, activista LIJ (Literatura Infantil i Juvenil), que ens va explicar alguns títols imprescindibles per a mantenir una bona biblioteca personal d’àlbum il·lustrat. Des de llavors, la secció de llibre infantil de Laie CCCB és presidida per la selecció que Piu Martínez va “comissariar” per a l’ocasió.

Antonio Ladrillo, Ser un fantasma és guai. Traducció de Jordi Esteve (Fulgencio Pimentel).

Un fantasma pot fer moltes coses i divertir-se molt, però n’hi ha cap que no puguis fer tu també? Quina? De debò?

Dick Bruna, La Miffy va al museu. Traducció de Maria Rosich (Coco Books).

Dick Bruna té la màgia de treure el màxim rendiment de la màxima simplicitat. La Miffy, el seu personatge estel·lar, va al museu i entre rima i rima descobreix coses… i pren una decisió!

Maurice Sendak, Tíroli píroli pop! o La vida ha de ser més que això. Traducció de Miquel Desclot (Kalandraka).

La Jennie va ser la gosseta de Maurice Sendak, qui ens la recorda amb aquestes històries increïbles que acaben en una representació de teatre sensacional.

La llibreria la Llar del Llibre de Sabadell recomana: 

Àlbum Il·lustrat:
Philip C. Stead, Un dia diferent per al senyor Amos Mc.Gee. Il·lustració d’Erin E. Stead. Traducció de Carlos Mayor (EntreDos).

Un àlbum preciós amb unes il·lustracions tendres que complementen una història bonica. L’editorial EntreDos ha recuperat aquest títol, que estava exhaurit. El protagonista és un senyor gran que té una vida rutinària i que treballa al zoo. El tracte que té amb totes les espècies animals és amable, tots esperen cada dia la seva presència, fins que un dia no hi va…

Lectors de 6 anys a 12:
Tomi Ungerer, Les aventures de la família Mellops. Traducció de Teresa Guilleumes (Viena).

Un llibre d’aventures per als més petits. Els Mellops no són una família de porquets clàssica i convencional, no! Els agrada viure mil i una aventures: buscar petroli, construir un avió, fer espeleologia… El millor de tot és que quan acaben una història, es retroben amb la mare Mellops, que els ha preparat un deliciós pastís per a celebrar l’aventura junts.

Juvenil:
Ibrahima Balde i Amets Arzallus Antia, Germanet. Minyan. Traducció de Pau Joan Hernández (Blackie Books).

És un llibre que hauria de ser de lectura obligatòria a totes les escoles i instituts. Una història commovedora, el relat d’un supervivent, que ens explica com l’Ibrahima, que va néixer a Guinea, va marxar de casa per buscar el seu germà petit. Un títol imprescindible per a tothom!

La llibreria la Llopa de Calella recomana:

Àlbum il·lustrat:
Anna Miracle i David Acevedo (DAQ), Benvingut, nou món (Zahorí Books).

Un recull d’idees i iniciatives per a protegir el nostre planeta ideal per a compartir en família. De la mà del Club del Petit Activista de Zahorí Books. Questionem-nos, reflexionem i actuem! Prou bla bla bla!

Lectors de 6 anys a 12:
Michael Morpurgo, L’illa dels frarets. Il·lustracions de Benji Davies. Traducció de David Nel·lo (Combel).

Un naufragi davant d’un far enmig de la nit marca l’inici d’aquesta preciosa història que ens parla d’amistat, personatges nobles i valents, solitud, natura salvatge, guerra… De segones oportunitats i de tornar a casa.

Juvenil:
Elin Nilsson, Espais interiors. Traducció de Meritxell Salvany (Pagès Editors).

L’adolescència és una etapa de descoberta preciosa d’un mateix i del món, però alhora també de muntanyes russes d’emocions i desenganys! Vuit relats curts que aprofundeixen en el món interior de diversos adolescents que fan front a emocions i situacions reals i complicades ben diferents.

La llibreria Quart Creixent de Palma recomana:

Àlbum il·lustrat:
Gusti (il·lustracions), Alícia Acosta i Luis Amavisca, Visca les ungles de colors! (Nubeocho).

A en Joan li agradava pintar-se les ungles, fins que a l’escola se’n van començar a riure. Aquell mateix dia, el pare va decidir que ell també es pintaria les ungles. Un llibre inspirat en fets reals sobre el respecte i la igualtat.

Lectors de 6 anys a 12:
Mercè Rodoreda, La noieta daurada i altres contes. Il·lustracions d’Albert Asensio (la Galera).

Recull de narracions per a infants de Mercè Rodoreda, la faceta menys coneguda de la seva obra. Són texts innovadors, en els quals l’autora juga amb els límits de la realitat i la ficció i ens proposa un viatge ple d’emocions a un univers natural i màgic, farcit d’animals i persones, però també de fades, bruixes i sirenes.

Juvenil:
Cristina Llorente i Flavia Gargiulo, Tanmateix, la màgia (Disset Edició).

Llibre en format còmic. Passejada pel passat i present de Palma. Una ciutat on un home feiner, entusiasta i perseverant es dedicà a fer realitat els somnis dels més petits. On va fer possible, tanmateix, la màgia.

La llibreria Saltamartí de Badalona recomana:

Àlbum il·lustrat:
Inga Moore, El bibliobús de l’Ant. Traducció de Maria Bertran Beascoa (Baula).

Un àlbum il·lustrat molt bonic que ens transmet la importància de les biblioteques i el gust per la lectura compartida.

Lectors de 6 anys a 12:
Elise Gravel, L’Olga i l’estranya criatura sense nom. Traducció d’Isabel Obiols (Blackie Books).

Un llibre ideal per a motivar la lectura i per a riure amb les observacions científiques de l’Olga i els seus descobriments, una protagonista divertida que no s’ajusta als estereotips.

Juvenil:
Bernat Cormand, El cap als núvols (l’Altra Tribu).

Una novel·la delicada, il·lustrada amb dibuixos del mateix autor, que ens explica una història bonica d’amor i amistat entre dos nois i que fa visibles altres realitats.

La llibreria Vapor Vell de Premià de Mar recomana:

Àlbum il·lustrat:
Meritxell Martí i Xavier Salomó, Sunakay (Flamboyant).

Un àlbum il·lustrat per a totes les edats, amb unes il·lustracions magnífiques, sobre dues germanes en un futur distòpic on el plàstic ho ha envaït tot i la vida animal ha desaparegut del mar.

Lectors de 6 anys a 12:
Tina Vallès, Els pòstits del senyor Nohisoc. Il·lustracions Christian Inaraja. Premi Joaquim Folch i Torres (la Galera).

És un joc de pistes divertidíssim que dóna visibilitat al desconegut ofici de la correcció literària.

Juvenil:
Ana Pessoa, Mary John. Il·lustracions de Bernardo P. Carvalho i traducció de Mercè Ubach (l’Altra Tribu).

Una tria claríssima, perquè és una novel·la magnífica on una noia explica a través d’una carta els seus sentiments cap al Julio, el noi que li agrada. Una història d’amor, desamor i adolescència.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any