Enric Aguilar: ‘La Fallera Calavera desmunta molt tòpics sobre els valencians i la seua llengua’

  • Entrevista al creador de La Fallera Calavera, que aquest any estrena falla a Benicarló

VilaWeb
Helena Ledesma
18.03.2017 - 02:00
Actualització: 18.03.2017 - 12:28

Aquests dies, la Fallera Calavera, les Monleonetes i la Delicà de Gandia són també protagonistes de les falles de Benicarló. El joc de cartes, sorgit l’any 2014 gràcies a una campanya de micromecenatge, té per primera vegada una falla creada per l’artista Daniel Ballester. El fenomen de ‘La Fallera Calavera’ no acaba aquí, els tornejos a diversos casals i botigues es disparen. La creació d’una exclusiva carta del Tio Canya, que s’ofereix com a premi ha creat expectació. Les ja més de 10.000 unitats venudes i les quatre edicions del joc l’han convertit en un fenomen consolidat.

‘La Fallera Calavera’ convertida en falla. Esteu contents?
—La idea ens apassiona i anirem expressament a Benicarló a visitar el monument. A les nostres xarxes la foto de ‘la falleta’ ha causat un impacte monumental amb més de 4.000 likes! D’alguna manera és un pas coherent amb el projecte, perquè tanca un cercle: el nostre joc sorgia de la cultura fallera, o siga que era lògic que acabés també convertint-se en una falla. A més, encaixa perfectament amb el concepte transmèdia de ‘La Fallera Calavera’, que és un joc però també una novel·la.

De quva sorgir la idea?
—Del mateix artista faller Daniel Ballester. Va ser una proposta personal seua, quan va adonar-se que els fallers de la comissió El Campanar de Benicarló estaven molt enganxats al joc. Primer ens va demanar permís a nosaltres i posteriorment ho va proposar als fallers. A tots ens va meravellar la idea i el resultat ha sigut encantador!

Tres anys després de la seva creació, què significa ‘La Fallera Calavera’? Quan la vàreu crear, pensàveu que tindria aquesta repercussió?
—’La Fallera Calavera’ és l’exemple que els valencians tenien la necessitat d’un projecte d’oci arrelat al territori i en la seua llengua. No és només un joc. Quan la vam crear, gràcies a una campanya de micromecenatge, no ens pensàvem que arribaria a tanta gent i tan diversa. Ens ha sorprès molt positivament que siga un joc que també triomfe entre castellanoparlants. Això desmunta molts tòpics sobre els valencians i la seua llengua. I ens encanta!

En què consisteix l’ampliació del joc ‘La Fallera Calavera 2: els ingredients de la discòrdia’?
—És un producte que va sorgir arran de la pressió dels fans de ‘La Fallera Calavera’. Els jugadors volien expandir l’experiència del joc original amb cartes noves i més personatges valencians, de manera que vam crear aquesta segona part que inclou 52 cartes addicionals i una moneda… amb personatges mítics com Paquito el Chocolatero o elements absurds com ‘la figa ta tia’, que es basa en una expressió molt valenciana.

Quin és el personatge de més èxit i per què?
—La Fallera Calavera, és clar, és el personatge més popular. El nom s’enganxa i el concepte de fallera zombi agrada molt. Però també tenen gran èxit les Monleonetes, que són unes hostesses del programa ‘El show’ de Joan Monleon que emetia la difunta Canal 9 als anys noranta. Al final es tracta de trobar elements que connecten sentimentalment amb el teu públic.

La Fallera Calavera’ està de moda com a joc de taula, però també hi ha campionats per tot arreu. Podríeu explicar aquest fenomen? Quins són els principals tornejos?
—Els tornejos van sorgir també espontàniament. Botigues, associacions, casals populars o comissions falleres van començar a organitzar campionats de ‘La Fallera Calavera’ per passar-ho bé i sense ànim de lucre. És un joc que fomenta molt la rivalitat sana i permet que s’organitzen ‘lliguetes’ amb diverses rondes. Els campionats no tenen una periodicitat fixa i es van convocant en diferents municipis valencians. Nosaltres els oferim suport mediàtic des de les nostres xarxes. Fins ara, el torneig més gran organitzat mai va ser el passat juliol, convocat pel mateix Ajuntament de València amb motiu de la Gran Fira de juliol. El campionat, en dues fases i en forma de lliga, va durar tot el mes!

Què significa la carta exclusiva del Tio Canya? Teniu previst de fer més cartes exclusives?
—Les cartes extraordinàries són molt exclusives: no estan a la venda ni s’inclouen en cap paquet de ‘La Fallera Calavera’. La idea va sorgir per mantenir viu el fenomen i anar introduint novetats constants. Com que aquesta carta no es pot comprar, només en distribuïm molt poques unitats en promocions especials i, darrerament, en tornejos. Això ha impulsat encara més la convocatòria de tornejos, ja que els participants dels campionats poden aconseguir una d’aquestes cartes si en són els campions. En el cas de Tio Canya, que fa un homenatge al protagonista d’una cançó d’Al Tall, la proposta es va votar directament a les nostres xarxes. Escoltem molt els seguidors de ‘La Fallera Calavera’, i el Tio Canya era el personatge que més va triomfar a l’enquesta que vam fer. A més, aquest any 2017 arribaran una o dues noves cartes extraordinàries.

Quines sorpreses portarà la moda de ‘La Fallera Calavera’?
—Tant el llibre com la falla de ‘La Fallera Calavera’ són el resultat de propostes que ens han fet. Estem molt atents al que la gent ens suggereix i ens demana, així que La Fallera Calavera podria convertir-se en qualsevol cosa en el futur. Darrerament hi ha bastant d’interès a traslladar el joc al camp del videojoc o de les aplicacions mòbils. Com a projecte transmèdia, nosaltres identifiquem molts camps on la nostra fallera zombi podria sentir-se còmoda. Veurem on acaba!

El llibre ja porta set edicions, hi haurà una nova versió?
—És una de les opcions que hi ha, perquè el llibre ha agradat bastant i ha entrat en molts instituts. No descarte escriure una segona part del llibre, tot i que això també dependrà de l’editorial. Hi ha encara moltíssims personatges del joc que no tenen la seua versió literària!

La Fallera Calavera’ contribuirà a renovar les falles?
—No només les falles, sinó tot el folklore valencià en general. A voltes, el folklore es percep com una cosa antiga o rància. Un dels objectius del nostre projecte és acostar a la gent jove personatges tradicionals que ja s’havien oblidat, com el Butoni o el Moro Mussa. A més, oferim una cara més divertida i moderna de les falles, una festa que alguns associen, erròniament, al conservadorisme polític.

Vist l’èxit que ha tingut el joc, teniu pensat fer-ne una altra versió aviat?
—Molta gent ens demana de traduir el joc a altres idiomes, però creiem que La Fallera Calavera no té massa sentit a Madrid o a Londres. Per això ja ens hem posat a treballar en un nou joc per a un públic més ampli, però encara està en una fase molt embrionària. En qualsevol cas, serà un joc que també apassionarà el públic de ‘La Fallera Calavera’, n’estem segurs! Esperem que tingueu notícies nostres ben prompte!

Llibre i cartes de la Fallera Calavera a la botiga de VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any