‘El quiosc del poble’

VilaWeb
Redacció
18.03.2016 - 06:00

Quan diem que hi ha programes que ens agraden (opinió individual), sovint passa desapercebuda la feina dels professionals que hi ha al darrere, encarregats de les principals tasques del periodisme: la tria i la jerarquització de la informació. Periodisme no només és escriure bé (o com a mínim intentar-ho), ni tenir ganxo a l’hora de servir la informació (o com a mínim pensar una mica amb el lector), sobretot hi ha la voluntat de cercar, de destriar els temes. Quan un programa està ben fet, ens agrada encara que no parli d’aspectes que hi estiguem familiaritzats, i això passa perquè hi ha hagut una bona tasca periodística al darrere.

I és gràcies a aquesta voluntat d’ofici que dilluns 14 de març dins l’espai Tria 33 del Canal 33 es va dedicar un reportatge, el Quiosc del poble, a les publicacions en paper de revistes de cultura catalana, conduït pel periodista i etnomusicòleg Pau Benavent. El públic seguidor o practicant de la cultura popular i tradicional de ben segur que pot conèixer l’existència de publicacions com Caramella, revista de música o cultura popular, o capçaleres de l’editorial Gavarres i Canemàs, revista (en format llibre) de pensament associatiu. El reportatge, precís en el seu contingut i en la seva forma, ofereix una bona presentació d’aquestes publicacions, que treballen per mantenir el paper com a mitjà, malgrat la capacitat de l’era digital per enlluernar-nos amb els seus avantatges, tot deixant-ne a l’ombra els inconvenients.

Aquestes tres revistes, Canemàs, Caramella i les edicions de les Gavarres (Gavarres, les Garrotxes, Alberes i Cadí-Pedraforca), són coneixedores dels sacrificis i satisfaccions que implica el paper, i, per tant, de la tria que han de fer dels seus continguts, cosa que les estimula a tenir un coneixement especialitzat del sector i una renovació constant dels temes amb l’objectiu de fer publicacions que atreguin un lector, molt sovint especialitzat i exigent. I que sempre sigui així.

En un fragment del reportatge desfilen altres publicacions en paper vinculades a federacions i entitats de cultura popular. Veiem la revista Gegants de l’Agrupació de Colles de geganters de Catalunya, la de l’Associació Catalana de Puntaires, que celebra el seu número 100; la revista anual Naixement, de la Federació Catalana de Pessebristes o les publicacions de la Confederació Sardanista de Catalunya o de la Federació d’Ateneus de Catalunya, entre d’altres.

Aquestes publicacions neixen de federacions i associacions que, en la mesura de les seves possibilitats i estretors econòmiques, entenen l’edició com un dels seus eixos d’acció, una eina més per reivindicar la cultura popular i, en molts casos, el periodisme. Aquest rigor i tenacitat és compartit per l’equip de Tria 33, que, demostrant un bon olfacte periodístic, s’ha apropat a aquest àmbit de la cultura popular i el resultat ha estat el reportatge el Quiosc del poble.

Podeu veure el reportatge, fent clic aquí.

Més articles com aquest a Tornaveu, fent clic aquí.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any