El país es reparteix entre la fase 2 i la 3 i comença a albirar la normalitat

  • El gruix del país passarà o es quedarà a la fase 2, on la llibertat de moviment s'ha fet més palpable als carrers i es comencen a notar símptomes de retorn a normalitat

VilaWeb
Redacció
06.06.2020 - 21:50

El país avança sense grans obstacles cap a la normalitat, a la qual algunes regions podran accedir d’aquí a dues setmanes si cap rebrot no els ho impedeix. Es tracten de Formentera, Mallorca, Menorca, Eivissa i les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Aquestes últimes dilluns passaran a la fase 3, l’última de totes. El gruix del país passarà o es quedarà a la fase 2, on la llibertat de moviment s’ha fet més palpable als carrers i es comencen a notar símptomes de retorn a normalitat. Allà hi coincidiran tot el País Valencià, la regió unificada de Barcelona i l’àrea metropolitana, la regió de Lleida, la Catalunya Central i les comarques del Garraf i l’Alt Penedès.

La fase 2 dona un gran impuls als bars i restaurants, que si a la fase 1 podien obrir les terrasses, ara poden obrir els interiors. Això sí, limitant l’aforament al 40% i sense possibilitat de consumir a la barra. A més, cal que es mantingui la distància de seguretat entre taules i clients. Quant a les terrasses, l’aforament es limita al 50% i no es permeten més de deu persones per taula.

Desapareixen també les franges horàries per a la població general i, per tant, es pot fer esport i passejades durant tot el dia. Les reunions poden ser de quinze persones, que poden passejar plegades encara que no convisquin a la mateixa llar. Es manté, això sí, l’ús obligatori de la màscara i es recomana la distància de seguretat. Quant a l’activitat física, també es permet en grups de quinze persones, sempre que es practiqui un esport sense contacte i a l’aire lliure: córrer, bicicleta, etc.

Amb aquest avanç de fases també es permet, entre més coses, el bany recreatiu a les platges de tot el litoral català, incloses les de Barcelona, sense franges horàries, però amb aforaments controlats. També es poden reprendre les visites als centres de discapacitats, habitatges tutelats i residències de gent gran que no tinguin casos de covid-19, es poden tornar a celebrar casaments amb un límit màxim de 50 convidats en recintes tancats i 100 en oberts, i obren també els centres comercials amb límits d’afluència. Quant a la cultura, cinemes, teatres i espais similars, amb un terç de la capacitat podran tornar a obrir portes.

Més a prop de la normalitat es troben Formentera –va entrar fa una setmana a la fase 3– Mallorca, Menorca, Eivissa i les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Normalitat perquè també s’inicia el retorn de les competències als respectius governs, amb l’excepció de la mobilitat entre les unitats territorials, que continuarà en mans de Sanitat. A partir d’aquí seran els presidents Quim Torra i Francina Armengol els qui determinaran quan les respectives regions estan en condicions de passar a la ‘nova normalitat’. Aquesta nova fase estarà regulada per un nou decret de mesures de ‘prevenció, contenció i coordinació’ que Pedro Sánchez preveu d’aprovar dimarts vinent.

Aquesta etapa permet reunions de fins a 20 persones –sempre mantenint les distàncies de seguretat– i l’obertura de les barres dels bars i l’ampliació de l’aforament de les terrasses exteriors de fins al 75%.

A més, mentre que a les altres fases es permet l’obertura de només 400 metres quadrats de l’establiment, es poden obrir tots els comerços al 50% de la capacitat, independentment de la superfície, i s’obren els centres recreatius turístics, els zoològics i els aquaris amb una capacitat del 50%. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus, i activitats de lleure per a joves i infants.

Com a novetat d’última hora, el govern espanyol va aprovar ahir a través del BOE el permís de reobertura de bars d’oci nocturn i discoteques en fase 3. Serà una obertura només amb un 30% de l’aforament i si hi ha pista de ball, no s’hi podrà ballar.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any