El jutjat embarga dotze obres a l’ex-directora de l’Institut Valencià d’Art Modern

  • La magistrada sospita que Consuelo Ciscar forçava l’exposició de les obres d’art perquè es revaloritzessin

VilaWeb
ACN
08.03.2017 - 16:47
Actualització: 08.03.2017 - 17:27

El jutjat d’instrucció número 21 de València, que instrueix l’anomenat ‘Cas IVAM, ha ordenat l’embargament de dotze obres d’art propietat de l’exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Consuelo Císcar, investigada per delictes de malversació de cabals públics, prevaricació i falsedat documental per irregularitats en la gestió del museu. Segons que ha informat aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià, la magistrada ha estimat la petició de l’advocacia de la Generalitat i acorda la mesura cautelar sobre aquestes peces, pintures i escultures, per garantir el decomís efectiu de les mateixes en el cas que sigui condemnada per entendre que ‘hi ha indicis que les mateixes han estat adquirides per la senyora Císcar a resultes de l’activitat delictiva que s’investiga en la present causa’.

Segons les mateixes fonts, la magistrada sospita que l’ex-directora del museu forçava l’exposició dels quadres en les mostres organitzades per l’IVAM perquè es revaloritzessin; i sosté que utilitzava les seves filles i la seva néta per ocultar que ella era la veritable titular de les peces. La magistrada dóna cinc dies a la exresponsable del museu i les seves filles perquè comuniquin on són les pintures i escultures embargades.

Aquestes obres són peces de les col·leccions particulars de la família Císcar que van ser deixades per ser exposades a l’IVAM per les filles de l’exdirectora com si fossin les suposades propietàries. Quan la jutgessa va requerir perquè acreditessin la compra de les obres d’art que havien prestat al museu, Ciscar va explicar que va ser ella qui les va adquirir a través de galeries o directament als artistes per posteriorment regalar-les seves filles, motiu pel qual no disposaven ni de títols ni de factures de compra. La instructora remarca la contradiccions entre la versió de Císcar i d’artistes als quals suposadament va comprar o li van regalar algunes de les obres embargades, fet que unit a “la falta de documentació justificativa de la seva lícita adquisició” condueixen a estimar ” l’existència d’indicis de delicte “.

Entre les peces embargades figuren 7 obres de Carmen Calvo i cinc obres d’artistes com Ramón de Soto, Francisco Caparrós, Alberto Corazón, Bernardí Roig i Equip Crònica. La seva compra lícita tampoc ha estat justificada amb documents de naturalesa tributària.

En la seva resolució, la jutgessa acorda també requerir a l’IVAM un inventari de les obres de l’artista Ramón de Soto adquirides pel museu des de 2004 davant les sospites que l’exdirectora i l’anterior cúpula directiva del museu poguessin haver beneficiat a la seva vídua pagant sobrecostos per les seves creacions. De fet, la jutgessa recorda la relació personal que ha unit a Císcar amb l’escultor, que va ser degà de la Facultat de Belles Arts d’Altea en la qual va cursar els seus estudis el seu fill Rafael Blasco Ciscar.

A més de Císcar, en la causa estan encausats, set persones més, quatre d’elles amb responsabilitats a l’IVAM com subdirectors de diferents àrees per delictes de malversació, prevaricació i falsedat pels suposats sobrecostos en l’adquisició d’obres d’art i en la contractació de publicacions.

Es tracta del subdirector general d’Administració i Finances, el de Gestió Interna, el de Publicacions i la subdirectora general tècnic Artística. A més estan investigats Jorge García Vellés, contractat pel museu com a tècnic encarregat de coordinar i seguir les exposicions a l’estranger, i Pilar Mundina, que realitzava funcions d’assistent personal de l’exdirectora de la pinacoteca. Tots dos van participar en la projecció de la carrera artística del fill de l’exdirectora de l’IVAM. L’últim investigat és el responsable de dues empreses amb les que l’IVAM va subscriure contractes de transport eludint, suposadament, la normativa de contractació del sector públic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor