Un hotel de Gaudí, el Palau dels Soviets de Moscou…: dotze edificis monumentals que no es van arribar a construir mai

  • En la llista d'edificis aturats o descartats que ha seleccionat la CNN hi ha també un gratacel de Santiago Calatrava

VilaWeb
Redacció
30.04.2016 - 22:00
Actualització: 30.04.2016 - 22:04

El món és ple d’edificis singulars i espectaculars signats per arquitectes de renom de tots els temps. Uns arquitectes, val a dir, que també van veure alguna vegada com propostes seves quedaven oblidades o descartades pels motius més variats. La cadena CNN s’hi ha fixat i ha seleccionat una dotzena de grans edificis que no es van arribar a construir mai. La majoria van des del principi del segle XX fins els nostres dies, i alguns foren projectats per arquitectes del nostre país.

És el cas de l’Hotel Attraction de Nova York, un hotel futurista i centre lúdic ideat el 1908 per Antoni Gaudí i que, si s’hagués aixecat (vídeo), hauria estat sens dubte un dels edificis distintius de la ciutat dels gratacels gràcies als seus 380 metres. Cal dir que, després de l’atac contra les Torres Bessones de l’11 de setembre de 2001, la Generalitat va proposar de recuperar el projecte d’Hotel Attraction a l’anomenada ‘zona zero’.

En la llista de la CNN apareix el Chicago Spire, el gratacel de 444 metres projectat per l’estudi del valencià Santiago Calatrava el 2005 i que hauria canviat el perfil de la capital d’Illinois.

Entre els edificis descartats també hi ha el monumental Palau dels Soviets de Moscou de Boris Iofan, guanyador d’un concurs internacional el 1931, però l’esclat de la Segona Guerra Mundial en va paralitzar les obres. Si s’hagués construït, amb els seus 416 metres hauria eclipsat l’Empire State Building novaiorquès.

Dels projectes seleccionats, també es destaca l’espectacular Cenotafi a Newton que va projectar el llunyà 1784 l’arquitecte francès Étienne-Louis Boullée (1728-1799). I a l’altre extrem temporal trobem l’estadi olímpic dels jocs de Tòquio del 2020, encarregat a Zaha Hadid i descartat, tant per motius de disseny com de sobrecost, fa tot just un any.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor