Comença la campanya electoral pel 26-J: Què s’hi juguen el Principat, les Illes i el País Valencià?

  • La qüestió dret de decidir de Catalunya va ser un obstacle insalvable per a formar govern després del 20-D

VilaWeb
Redacció
09.06.2016 - 02:00
Actualització: 09.06.2016 - 10:16

Aquesta mitjanit vinent es posarà en marxa la campanya electoral de les eleccions espanyoles que es faran el 26 de juny. Seran com una segona volta després del fracàs de la legislatura que va néixer el 20-D, ara fa tan sols sis mesos. El resultat d’aquelles eleccions va deixar un congrés espanyol sense majories clares fins al punt que Mariano Rajoy, guanyador dels comicis, no es va atrevir a sotmetre’s a una sessió d’investidura. En canvi, ho va intentar Pedro Sánchez a través d’un pacte entre PSOE i Ciutadans, que tampoc no tenia el suport suficient. Els quatre partits espanyols principals van reconèixer que la qüestió del dret de decidir de Catalunya va ser un obstacle insalvable: els partits independentistes (ERC i Democràcia i Llibertat) no estaven disposats a decantar la balança si no s’acceptava la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació.

La breu legislatura ha tingut altres focus d’atenció, com el paper dels diputats de Compromís, que es van separar dels companys de candidatura de Podem en constatar-se que no els permetien fer un grup propi a la cambra. Tampoc no van poder constituir un grup propi els diputats d’En Comú Podem, que van quedar integrats dins del grup de Podem d’àmbit estatal. En aquesta nova ocasió, les candidatures associades o participades per Podem han cercat fórmules legals que els puguin permetre configurar grup propi en cas que reuneixin les condicions establertes pel reglament de la cambra.

Al País Valencià:

-La candidatura Podem-Compromís-EU pot quedar primera, per damunt del PP, segons algunes enquestes. EU va aconseguir un 4,17% dels vots que, sumats al 25% de Compromís-Podem, situa l’aliança a tocar del 31% del PP.

-Caldrà veure si la davallada del PP continua després d’haver passat de 20 diputats a 11 el 20-D. El PSPV-PSOE aspira a aguantar l’auge de Ciutadans que, després d’aquests mesos a les institucions i de l’actuació al congrés espanyol, podria desinflar-se una mica.

A les Illes:

-Més, Podem i Esquerra Unida han fet una aliança amb l’objectiu de desbancar el PP de la primera posició. Si es mantinguessin els vots a aquestes formacions que es van presentar separades el 20-D, quedarien en primera posició. Però l’aparició de Sobirania per a les Illes pot afeblir el suport sobiranista amb què comptava Més. Aquesta nova formació neix del descontentament per l’aliança de Més amb una formació que no és d’obediència balear i que té el centre de decisió a Madrid. En cas que aquesta aliança aconseguís el tercer diputat (Podem en va aconseguir dos el 20-D), Més tindria el seu primer diputat de la història al congrés espanyol, que tan sols ocuparia la plaça els dos primers anys, segons l’acord amb Podem.

-També hi ha expectativa sobre si C’s aconseguirà mantenir el diputat aconseguit el 20-D i si aconseguirà superar el PSIB (fa sis mesos va quedar a tan sols 17.000 vots).

A Catalunya:

-El combat entre ERC i CDC (que ara ja no es presenta amb la plataforma DiL). També hi ha expectació per saber si En Comú Podem aconseguirà millorar el resultat que el va deixar en primera posició el 20-D. Els caps de cartell d’aquestes candidatures no han canviat. Però els sis mesos han estat prou convulsos al Principat perquè els resultats puguin canviar sensiblement.

-El PSC aspira a mantenir el resultat, malgrat el canvi de candidata (Chacón per Batet). La lluita entre Ciutadans i el PP per la cinquena posició es presenta aferrissada. El 20-D hi va haver tan sols dos punts de diferència i 5 diputats per a cadascú.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any