Carta de Jordi Cuixart: ‘Un debat que no passi per la resolució del conflicte és estèril’

  • El president d'Òmnium creu que la reacció a una sentència condemnatòria 'no ha d'estar condicionada' per la possibilitat que hagin de complir presó a Madrid

VilaWeb
ACN
02.08.2019 - 08:26
Actualització: 02.08.2019 - 09:27

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha enviat als socis de l’entitat una nova carta en què emmarca el moment polític i es prepara per a una sentència possiblement condemnatòria a la tardor. Cuixart demana unitat per a respondre a la decisió judicial i avisa que ‘qualsevol debat que no passi per avançar en la resolució del conflicte és del tot estèril i superficial’. ‘Tinguem present que la repressió busca dividir els qui lluiten i que tots hem de fer un esforç, tant individual com col·lectiu, per mantenir una actitud de respecte i empatia dels uns amb els altres.’ Per a Cuixart, ‘només s’avançarà si es fa junts i no es deixa ningú pel camí’. En aquesta línia, el president d’Òmnium demana de continuar ‘mostrant que som un país de grans consensos’. ‘L’estat pretén que ens desmobilitzem i caiguem en la frustració’, adverteix.
A la carta, a més, obre la porta a la possibilitat que la sentència del Suprem els obligui a complir la condemna en alguna presó de Madrid o qualsevol altre punt de fora de Catalunya. ‘Diuen que potser haurem de tornar a Madrid després de l’estiu. Estic convençut que això no condicionaria en cap cas la reacció a la sentència, sinó que seria un altaveu més per a visualitzar el greu retrocés democràtic que vivim. Perquè continuarem defensant els postulats polítics que ens han portat fins aquí. Sense rancor ni renúncies de cap mena’, escriu Cuixart, convençut de les seves paraules.
Però el president d’Òmnium també convida a gaudir de les petites victòries que assegura que hi va havent en el camí legal derivat de la tardor del 2017. ‘L’Audiència de Barcelona ha descartat d’imputar els votants de l’1-O, resolent que l’acció dels ciutadans està emmarcada “en un moviment de desobediència civil no violenta que busca impactar en l’opinió pública”. Aquesta resolució és una victòria gens menor del moviment, perquè les magistrades han dit ben clar allò que el Tribunal Suprem es nega a acceptar’, diu Cuixart, satisfet, que acaba la carta recomanant de ‘redescobrir Gandhi’ i el seu ‘vessant més activista’. ‘Amb tot el que vivim a casa nostra i al món sencer, el seu mestratge esdevé encara més referencial. Sobretot, no oblidem que la resistència social i la lluita no violenta demanen de tanta determinació com capacitat organitzativa’, conclou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any