Tsipras confirma el tancament dels bancs demà i la imposició de controls de capital

  • El primer ministre grec acusa el BCE de voler reprimir la voluntat dels grecs, diu que els dipòsits estan protegits i demana paciència als ciutadans

VilaWeb
ACN / Redacció
28.06.2015 - 19:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha confirmat aquest vespre, en un discurs a la televisió, el tancament dels bancs i la imposició de controls de capital a Grècia. Tsipras ha dit que el Banc de Grècia s’havia vist obligat a demanar el tancament dels bancs per dilluns arran de la decisió del Banc Central Europeu de congelar la línia de liquiditat d’emergència. El primer ministre grec ha acusat el BCE i l’Eurogrup de voler ‘reprimir la voluntat del poble grec’ i ha assegurat que el pagament de salaris i pensions estavaà garantit, així com també els dipòsits. ‘La nostra única por és la por’, ha dit Tsipras, que ha admès que Grècia feia front a unes hores ‘crítiques’ i que calia ‘paciència’.

‘En els propers dies, caldrà paciència i enteresa. Els dipòsits als bancs dels ciutadans grecs estan totalment protegits’, ha assegurat el primer ministre grec i líder de Syriza. Segons Tsipras, la decisió de l’Eurogrup de no aprovar la petició d’una extensió del rescat fins després del referèndum és un ‘desafiament sense precedents’ en contra de la democràcia i ha provocat que el BCE no hagi augmentat tampoc la liquiditat pels bancs grecs. Això, per Tsipras, ‘ha obligat el Banc de Grècia a convocar el tancament dels bancs i la contenció en la retirada de capitals’.

El primer ministre grec ha dit que l’Eurogrup va intentar dissabte ‘cancel·lar un procés democràtic’, un acte que ha titllat de ‘vergonya’. Per això, el govern de Syriza ha tornat a enviar una petició de pròrroga del rescat, en aquesta ocasió al President del Consell Europeu, als 18 caps d’Estat de la Zona Euro, al consell del BCE, a la Comissió Europea i al Parlament Europeu. ‘Espero una reacció immediata a una demanda democràtica elemental’, ha dit el primer ministre grec. Si Brussel·les canvia d’opinió, ha indicat, es podria ‘revertir la situació’ i restaurar la liquiditat a la banca.

Paral·lelament, 
el govern de França ha convocat una reunió d’urgència sobre la situació grega per a demà al matí, i la Comissió Europea ha fet pública la proposta de la troica a Grècia perquè els ciutadans la puguin consultar. El govern grec, amb l’aval del parlament, ha convocat per diumenge vinent un referèndum sobre les mesures proposades per la Unió Europea.

El BCE manté la liquiditat d’emergència als bancs grecs

Ara per ara el Banc Central Europeu ha decidit de mantenir els nivells actuals d’assistència de liquiditat d’emergència a Grècia (ELA), malgrat la ruptura de les negociacions entre el govern grec i els seus creditors i la convocatòria d’un referèndum sobre el rescat.

En un comunicat posterior a una reunió extraordinària, el president del BCE, Mario Draghi, diu que continuaran treballant amb el Banc de Grècia i que mantindran els crèdits de l’ELA ‘al nivell decidit divendres’. El BCE, per tant, no tanca totalment l’aixeta als bancs grecs, però tampoc augmenta els nivells dels crèdits d’emergència, una situació que podria ser necessària tenint en compte l’elevada fuga de dipòsits.

‘Després de la decisió de les autoritats gregues de fer un referèndum i de la no-extensió del programa d’ajuts de la UE per a Grècia, el Consell de Govern declara que treballarà conjuntament amb el Banc de Grècia per mantenir l’estabilitat financera’, diu el BCE. ‘Tenint en compte les circumstàncies actuals, el Consell de Govern ha decidit de mantenir el sostre de la provisió de liquiditat d’emergència (ELA) als bancs grecs al nivell acordat el divendres 26 de juny’, i afegeix que està ‘preparat per reconsiderar la decisió’ en els propers dies.



Diu que segueix amb molta cautela la situació als mercats financers i les seves ‘implicacions’ per a la situació monetària a l’Eurozona, i està ‘decidit a utilitzar tots els instruments disponibles dins del seu mandat’ per garantir l’estabilitat. Mario Draghi celebra ‘el compromís dels estats membres de prendre accions per fer front a les fragilitats de les economies de l’Eurozona’.

La decisió del BCE implica que no hi hagi una crisi de liquiditat immediata als bancs grecs, que necessiten les injeccions de Frankfurt per fer front a les elevades retirades de capitals que pateixen des que la situació a Atenes ha empitjorat. Amb tot, i tenint en compte la ruptura de les negociacions, els analistes avisen que amb els nivells d’ELA acordats divendres podria no haver-n’hi prou, i les entitats es podrien veure obligades a aplicar controls de capitals igualment. En aquest sentit, destaca particularment que el BCE obri la porta a ‘reconsiderar’ la seva decisió en els propers dies.

 

Informació relacionada

El parlament grec aprova de matinada la convocatòria de referèndum sobre el rescat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any