Maria Folch presenta ‘Després vénen els anys’ a l’Alguer

  • La novel·la de la blocaire de +VilaWeb tracta de l'exili, la identitat i la memòria des de Castelló de la Plana a la ciutat catalana de Sardenya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Maria Folch Segarra (1966), una de les blocaires més veteranes de +VilaWeb, va deixar Castelló de la Plana per anar a estudiar història a València. Però la feina la va dur més enllà, a Roma, on es va acabar quedant setze anys, i a Ginebra, on viu de fa poc. En tot aquest recorregut vital i laboral, no sols ha escrit al bloc ‘El meu país d’Itàlia‘ (que va canviar de nom amb el salt a Suïssa: ‘Un altre país‘). També ha tingut temps i enginy per a escriure una novel·la, ‘Després vénen els anys‘, sobre la guerra del 1936-1939 i la Segona Guerra Mundial, a partir de microhistòries personals, o ‘històries marginals’, d’exiliats republicans a Castelló i pròfugs vènets a l’Alguer. Avui es presenta a la ciutat catalana de Sardenya.

I és que l’Alguer, com reconeix Maria Folch, fou on es va encendre ‘la primera espurna de la novel·la’. ‘Una senyora, la senyora Maria, amb qui vaig tindre una conversa en català, em va respondre: “Jo de minyona parlava vènet”, quan li vaig preguntar si parlava alguerès amb els seus pares.’

‘Deu anys després de la meua conversa amb la senyora Maria tornem a l’Alguer’, allà on va néixer la novel·la. Una novel·la sobre l’exili, la identitat i la memòria amb dues parelles de protagonistes: la historiadora Blanca Lleó i el pescador alguerès Michele Fiorin, d’una banda, i Castelló de la Plana i l’Alguer, d’una altra. Lleó i Florin, mitjançant converses en present i documents del passat, descobreixen la memòria de dos fets que els obsessionen: la defensa i caiguda de Castelló en mans dels franquistes el 1938 i l’èxode dels italians istrians i vènets de Iugoslàvia el 1947, alguns dels quals es van establir al nucli de Fertília, als afores de l’Alguer.

‘Després vénen els anys’ (Llibres de la Drassana, 2014) es presenta avui a les set del vespre a la Biblioteca Municipal Rafael Sari de l’Alguer amb la presència de l’autora i de Joan Elies Adell, director de l’Espai Llull de la Generalitat de Catalunya. També hi ha la cantant Franca Masu, la traductora Carla Valentino, l’escriptor Raffaele Sari Bozzolo i la periodista valenciana Ana Valls.

 

Informació relacionada:

Entrevista amb Maria Folch: ‘L’antifeixisme va ser la unió europea real

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any