TERTÚLIA PROSCRITA

Banderes amb la xahada

  • La presència de la professió de fe islàmica en una bandera no ha de tenir relació necessàriament amb una posició política

VilaWeb
Redacció
15.12.2014 - 03:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fotografia dels ostatges aguantant amb les mans una bandera negra amb la professió de fe islàmica ha causat molt impacte. Tanmateix, aquesta bandera no ha de tenir forçosament un significat polític.

La xahada (en àrab الشهادة ‘aš-šahāda’, derivat de šahida, ‘testificar’) és una frase que constitueix la professió de fe de l’islam i és el primer dels cinc pilars en què es fonamenta aquesta religió. Els musulmans la diuen cada dia en les seves oracions i és així mateix la fórmula que hom ha de recitar per a convertir-se a l’islam.

La traducció de la xahada és ‘No hi ha cap divinitat tret de Déu i Muhàmmad és el profeta de Déu’. Fa referència a la noció de base de l’islam: la unitat i unicitat de Déu. Pronunciar-la de manera sincera es considera suficient perquè una persona sigui considerada musulmana.

La importància de la xahada en la vida dels musulmans és molt gran i té un simbolisme important. Per això apareix en unes quantes banderes, representant idees diferents. Cal tenir en compte també que la tradició musulmana desaconsella la reproducció de formes vives i, en canvi, dóna molt valor a la cal·ligrafia.

 

Bandera de l’Aràbia Saudita

El regne de l’Aràbia Saudita reprodueix la xahada en la bandera acompanyada d’una espasa que significa que és defensora dels indrets sagrats (la Meca i Medina). La bandera ha de tenir les dues cares cosides de manera que el text es llegeixi correctament es miri des d’on es miri. Tradicionalment el color verd ha estat associat a l’islam.


Bandera de Somalilàndia

Aquest estat que es va declarar independent de Somàlia també té la xahada en la franja superior de la bandera, precisament sobre el color verd.

Bandera de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan

El 1997 els talibans van proclamar un Emirat Islàmic a l’Afganistan, que va durar uns mesos. La bandera també portava la xahada, però sobre color blanc.

Bandera de l’Irac

L’actual bandera de l’Irac incorpora el primer fragment de la xahada en escriptura cúfica, una antiga versió de l’alfabet aràbic, originària precisament de l’Irac.

Bandera de l’ISIS

El grup anomenat Estat Islàmic de l’Irac i Síria (ISIS) fa servir una bandera negra amb la xahada. En un primer moment es va pensar que la bandera de la cafeteria de Sydney era aquesta, però no l’era. L’ISIS afegeix a la xahada el segell de Muhàmmad. Tradicionalment el color negre era associat dins l’islam als xiïtes, però l’ISIS l’usa encara que sigui format bàsicament per sunnites. Aquests darrers anys, els grups gihadistes han fet servir més i més el color negre en les seves ensenyes.

Bandera del Front al-Nusra – al-Qaida

El Front al-Nusra, la facció d’al-Qaida que actua a Síria i l’Irac, fa servir també una bandera negra amb la xahada. Però és diferent, car afegeix el nom del grup ‘Jabhat al-Nusra’ a sota. Al-Nusra s’enfronta a l’ISIS malgrat que tots dos anuncien la intenció de crear un estat islàmic a la zona.

La bandera desplegada a la cafeteria de Sydney és en aquest sentit una bandera que només té la xahada i que, per tant, no s’identifica necessàriament amb cap de les banderes anteriors.

Més informació: La policia assalta la cafeteria segrestada de Sydney

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any