El TC no admet a tràmit el recurs de la Generalitat contra la suspensió del procés participatiu

  • També rebutja fer un aclariment de la interlocutòria per la qual va admetre el recurs del govern espanyol

VilaWeb
ACN
03.12.2014 - 22:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha acordat aquest dimecres no admetre a tràmit el recurs que la Generalitat de Catalunya va presentar contra la suspensió del procés participatiu del 9-N, segons han confirmat a l’ACN fonts de l’executiu català. Els magistrats també desestimen, adduint que són extemporanis, els arguments addicionals que la Generalitat va presentar, i rebutgen oferir un aclariment de la seva decisió d’admetre a tràmit el recurs de l’estat espanyol -fet que en va comportar la suspensió automàtica- perquè entenen que no és necessari un pronunciament addicional.

El 7 de novembre la Generalitat va presentar un recurs davant el TC on sol·licitava que reconsiderés la seva decisió d’admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat que el govern espanyol havia presentat contra el procés participatiu, fet que havia activat automàticament l’aplicació de l’article 161.2 de la constitució espanyola, que estableix la suspensió de qualsevol norma o decret aprovat per un govern autonòmic recorreguda per l’estat espanyol.

A més, el govern català demanava un aclariment de la providència d’admissió a tràmit del recurs del govern espanyol sota l’argument que resultava ‘confusa’. L’11 de novembre va enviar també al TC una ampliació d’arguments que recollia manifestacions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i del ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Els magistrats rebutgen totes aquestes iniciatives, començant pel recurs contra la seva decisió original d’admetre a tràmit el recurs del govern espanyol. Consideren adequada a la llei aquella decisió perquè estan obligats a admetre a tràmit qualsevol recurs d’inconstitucionalitat que es presenti correctament a nivell formal, i perquè l’article 161.2 de la constitució espanyola deixa clar que la suspensió del precepte impugnat per l’estat espanyol és automàtica si l’executiu espanyol sol·licita que s’apliqui.

A més, el TC entén que no calen aclariments addicionals. Eviten d’aquesta manera un nou pronunciament que pugui ser llegit en clau política, i apunten que l’ampliació d’arguments que la Generalitat va fer el dia 11 de novembre és extemporània perquè estava fora de termini i ja s’havia adoptat una decisió al respecte.

Per últim, el TC dóna un termini de vint dies a les parts perquè puguin presentar al·legacions contra la seva decisió de desestimar els recursos de la Generalitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any