Joan F. Mira reivindica el paper de les comarques en la construcció nacional

  • L'IEVA dóna a conéxer en el primer dia del congrés d'estudis el projecte guanyador del 10é Premi d'Investigació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.11.2014 - 00:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La primera jornada del IV Congrés d’Estudis de la Vall d’Albaida que se celebra a Benigànim ha servit per a donar a conéixer el treball guanyador del 10é Premi d’Investigació de la Vall d’Albaida, convocat de manera biennal per l’IEVA, que s’ha atorgat al projecte ‘Els noms dels éssers naturals. Recerques etnobiològiques a la Vall d’Albaida’, d’Antoni Conca, Josep E. Oltra i Daniel Durà.

El congrés l’ha encetat Joan F. Mira amb la conferència inaugural ‘Identitat i territori: els cercles de la consciència’, en què ha reivindicat el paper de la comarca com a element vertebrador del País Valencià davant la divisió artificial de les províncies. Segons Mira, aquesta divisió provincial ha actuat com a agent desintegrador al nostre país, i l’ha contraposada al valor que aporten les comarques al caràcter i identitat dels municipis, i alhora a la construcció d’un espai nacional comú en detriment del provincial.

Abans de la conferència, l’acte protocol·lari d’obertura ha anat a càrrec del de l’IEVA, Josep Calatayud, qui ha donat la benvinguda i ha agraït el paper de les entitats col·laboradores. El vice-rector de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, ha valorat l’esforç de l’entitat com a referència de la gestió entre les institucions d’estudis comarcals; iel batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha manifestat el suport de la capital de la comarca a l’associació cultural. Igualment, el vice-president de Caixa Ontinyent, Vicent Gil, ha remarcat la disponibilitat de l’entitat financera a aquestes activitats que vertebren la comarca; i finalment, el president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida i batle de Benigànim, Juan A. Puchades, ha fet un repàs de la trajectòria dels divuit anys de l’IEVA, i ha destacat i agraït la gran assistència de públic.

Les activitats d’aquest divendres han seguit amb la taula redona ‘Perspectives econòmiques de la Vall d’Albaida’, en què hi han participat el cap de l’àrea de negoci de Caixa Ontinyent, José F. Sanfélix; el director de l’IVIFA, Unió de Llauradors i Ramaders, Joan R. Peris; la presidenta de l’Associació d’Emprenedors Rurals, Empar Fayos; el vice-president d’ASELEC i directiu de COEVAL i INOVALL, Sergio Pomar; i la tècnica de turisme de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, Natàlia Quilis.

La darrera de les actvitats de la jornada ha estat la inauguració a la Casa Ribelles de l’exposició ‘La Universitat de València i els seus entorns comarcals: la Vall d’Albaida’, producte de la col·laboració de la Universitat de València i l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, en què es tracten els aspectes principals que configuren els trets característics de la comarca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any