L’onada de suport municipal al 9-N força els socialistes a posicionar-se

  • L'ajuntament de Terrassa es planteja els termes de la col·laboració · El PSC de Badalona bloca un acord unitari contra Albiol

VilaWeb
Redacció
22.09.2014 - 18:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’onada d’ajuntaments que han inclós la moció en suport a la consulta del 9 de novembre a l’ordre del dia dels plens municipals ha forçat als grups locals del PSC a posicionar-se sobre el suport a la consulta del 9 de novembre. Hi ha ajuntaments socialistes, mitjans i petits, que han manifestat que sí que estan disposats a col·laborar amb el dispositiu de la consulta del 9-N, però la majoria dels municipis amb més població governats pel PSC, com ara Cornellà, Esplugues o l’Hospitalet de Llobregat s’hi oposen. Tot i així, d’altres municipis amb pes demogràfic, com ara Terrassa o Badalona –governat pel PP però amb 9 regidors socialistes– no és clar que rebutgin el seu suport a la consulta.

L’alcalde de Terrassa diu que no serà un obstacle

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha enviat una carta a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, demanant-li que expliciti quina és la col·laboració que demana als ajuntaments i per a quin tipus de consulta i afegeix que si aquesta està ‘convocada legalment’ ell no serà ‘cap obstacle’. Ballart ha contestat així a una carta rebuda d’Ortega on li demanava quin grau de col·laboració institucional amb el Departament de Governació tenia previst donar de cara al 9 de novembre. L’alcalde de Terrassa ha considerat ‘poc procedent i molt feble políticament’ fer ‘una mena de sondeig d’intencions sense concretar clarament i sense confusió possible a quin tipus de consulta i en quines circumstàncies’.

En la missiva, Ballart considera que la col·laboració institucional entre administracions ‘no és una cosa personal ni una matèria opinable, sinó una obligació en totes aquelles qüestions i matèries així definides per l’ordenament jurídic vigent’. Per això, demana a Ortega la ‘màxima claredat sobre les condicions, característiques, marc legal i organització’ de la consulta per poder contestar sobre la seva col·laboració. Li demana aquesta informació atenent que ‘el diàleg no pot ser especulatiu ni hipotètic, sinó que cal que es basi en supòsits perfectament definits’.

Un cop plantejat això, assegura que no serà un ‘obstacle’ a la consulta ‘sempre que es faci dintre de la legalitat’. ‘És necessari, imprescindible, impecablement democràtic i políticament saludable que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya exerceixin el dret a decidir a través d’una consulta convocada legalment’, afirma.

Ballart explica que un cop tingui la informació sol·licitada i respectant els acords aprovats en plens municipals, examinarà la qüestió d’acord amb la seva pròpia normativa i la legalitat vigent. Per últim, expressa la seva ‘plena disposició al diàleg i intercanvi d’opinions’ sobre aquesta qüestió i li recorda que aquesta diàleg també hauria d’incloure altres temes com ‘els compromisos i promeses relatives als deutes pendents’ amb el consistori i ‘accions o omissions’ que afecten els interessos de Terrassa.

El ple de Terrassa se celebrarà dijous i inclou la moció, presentada per CIU i ICV-EUiA.

El PSC de Badalona complica un acord unitari

Badalona podria no aprovar cap moció de suport al 9-N, com fan centenars d’ajuntaments catalans aquesta setmana. El ple, que encara s’ha de convocar, debatrà una moció impulsada per CiU i ICV-EUiA, però que no té prou suports perquè prosperi. Aquests partits han fet una crida al PSC perquè s’hi sumi, però la resposta dels socialistes ha estat anunciar una moció alternativa de suport a una consulta ‘legal’, dins el marc constitucional. La moció del PSC tampoc té prou suports i el PP podria tombar-les totes dues si els tres partits de l’oposició no arriben a un consens. El PSC té 9 regidors, pels 7 que sumen CiU (4) i ICV-EUiA (3). El PP té 10 regidors i un exregidor del PP figura com a no adscrit. 

Una moció alternativa del PSC al Vallès Occidental

Els grups municipals del PSC al Vallès Occidental presentaran mocions a favor d’una consulta ‘legal i acordada’ en els plens municipals que s’han de celebrar per debatre i votar la moció proposada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) a favor de la consulta del 9 de novembre. El text de la moció assegura que ‘si la consulta no és legal i acordada no es farà’ i afegeix que amb la recent llei de consultes aprovada al Parlament ‘no es pot fer una pregunta pròpia d’un referèndum’. Malgrat això, estableix que ‘no hi haurà una solució estable a l’actual distanciament que no passi per sotmetre-la al vot ciutadà’.

El text expressa la necessitat de celebrar la consulta per sortir de la situació actual però afegeix que aquesta ha de ser legal i acordada amb l’Estat. El secretari de Política Municipal del PSC al Vallès Occidental Sud, Antoni Rebolleda, ha institució que no hi ha cap solució ‘que no passi pel diàleg, la negociació i el pacte com a condicions indispensables i prèvies a la consulta ciutadana’.

La moció posa de manifest la ‘insatisfacció profunda d’amplis sectors de la ciutadania catalana sobre l’actual relació entre Catalunya i l’Estat espanyol i considera que aquest escenari és conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, la ‘percepció d’un tracte fiscal injust’, l’erosió de l’autogovern causada per la política del govern del PP i les ‘incomprensions i atacs’ envers la llengua, la cultura o el sistema educatiu.

Davant d’aquest escenari, el text diu que ‘només una estratègia unitària de tot el catalanisme permetrà una sortida positiva de la situació actual: la superació del desencaixament entre Catalunya i Espanya, el reconeixement de Catalunya com a nació i la definició de l’Estat espanyol com a plurinacional, pluricultural i pluril·lingüístic’.

Aposta que la via per aconseguir-ho passa ‘pel diàleg, la negociació i el pacte com a condicions indispensables i prèvies a una consulta ciutadana’ i mostra el convenciment que si no és així no es pot arribar a cap solució. D’altra banda, afirma que cal treballar per ‘una reforma constitucional que faci d’Espanya un Estat federal, capaç de reconèixer la diversitat nacional. Espanya és una nació de nacions’, afirma.

En cas de resultar aprovada la moció, els ajuntaments donaran trasllat de la mateixa al govern espanyol i a tots els grups parlamentaris tant del Parlament com del Congrés.

Lleida convoca un ple extraordinari el dia 30 de setembre

L’Ajuntament de Lleida celebrarà finalment el dimarts 30 de setembre un ple extraordinari per debatre el suport de la institució a la convocatòria de la consulta del 9-N. Ho ha acordat la Junta de Portaveus convocada arran de la petició del grup municipal de CiU demanant la celebració d’aquest Ple.

El grup del PSC, liderat per l’alcalde, Àngel Ros, que ja havia presentat una moció pròpia defensant una consulta ‘legal i acordada’ entre els governs català i espanyol, i CiU, que defensa el text promogut des de l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis, s’han mostrat oberts a arribar a algun acord.

Informació relacionada:

Ja són 666 els ajuntaments que aprovaran mocions a favor del 9-N

El PSC no pensa fer campanya per al 9-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any