Comença l’espectacle

VilaWeb
VilaWeb
Josep Albinyana
25.08.2014 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El gran debat polític de la temporada (amb el permís del procés català), ja ho sabem, és la proposta que el PP ha fet de modificar la llei electoral de manera que el partit més votat obtinga de manera directa la batlia. És una opció, no necessàriament dolenta. En tot cas, una gran part del debat se’n va a discutir si la urgència amb què el PP vol fer anar la cosa no és en realitat una mostra de l’interés partidista de la modificació legal: una manera de mantenir batlies a localitats on les enquestes diuen que perdran la majoria absoluta.

També hi ha qui diu que l’intercanvi de desqualificacions entre els partits (un succedani de debat a què ens tenen massa acostumats) és només fum de canyot, perquè sincerament o de manera interessada, el govern espanyol no tindrà temps de modificar la llei abans de les ‘votaes’ del maig que ve. Pot ser fum de canyot, o gasos lacrimògens per a dissoldre altres debats més urgents. I al País Valencià en tenim uns quants, com ara el del finançament que ens ha situat ja a la vora del precipici: no tenim un gallet, i els que estem gastant ens els presta l’estat amb usura. Pitjor encara: els diners que ens presta són els nostres. També ací ens trobem amb un foc creuat de crítiques entre qui no vol que canvien les coses (el PP ho ha demostrat a bastament), i qui en té gran responsabilitat per haver-se inventat un sistema que ens enfonsa i no haver-lo modificat quan podia (PSOE). Una pugna de desqualificacions que només serveixen per a allargar l’agonia.

Però tornem al cap primer. Perquè la idea de modificar la llei electoral, a banda de les qüestions tècniques i polítiques, comporta un seguit de raonaments amb què els dirigents del PP la defensen. O l’han de defensar. I ací ens trobarem casos en què la militància en el partit obligarà a justificar postures i idees que col·lisionaran amb realitats actuals i recents que jo diria incompatibles.

Al meu poble, sense anar més lluny, tenim un batle que ho és gràcies a un pacte. És cert que la seua llista (Gent de l’Olleria) va ser la més votada (amb només setanta vots més que Compromís), però no era la llista del PP, partit pel qual és ara el batle en haver-se unit recentment els dos partits després de tres anys de pacte i al cap d’unes quantes legislatures d’haver-se’n escindit . Més encara: en la legislatura anterior ja va ser batle durant l’últim any gràcies a una moció de censura amb què van fer fora de la batlia el PP, en un pacte amb Compromís i PSOE.

Són actuacions recents, políticament correctes, però que ara el PP local haurà de mirar de fer-nos convindre que no són convenients per a la salut democràtica dels pobles, després d’haver-se’n aprofitat. Comença l’espectacle.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any