El sector agrícola considera insuficients les mesures de Brussel·les per a compensar el vet rus

  • La Comissió Europea va anunciar ahir un paquet d'uns 125 milions d'euros

VilaWeb
Redacció
19.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els responsables de les conselleries d’agricultura del país consideren insuficients les mesures anunciades per la Comissió Europea per a ajudar els productors europeus de fruites i verdures arran del vet rus. La comissió va anunciar ahir un paquet d’uns 125 milions d’euros, però el sector agrícola del país xifra en uns 250 milions les pèrdues que hi pot haver.

La Conselleria d’Agricultura de José Císcar va emetre un comunicat on denunciava que ‘tan sols les exportacions de fuites i verdures del País Valencià al mercat rus superen els 125 milions d’euros’. També hi criticava que no es tinguessin en compte els caquis i els cítrics perquè la campanya d’aquests aliments comença aviat i és ‘molt rellevant per a l’economia valenciana’. Els sindicats del sector al País Valencià denuncien que no n’hi haurà prou per a compensar totes les pèrdues. 

En la mateixa línia, Josep Maria Pelegrí, el conseller d’Agricultura de Catalunya, va dir que estava ‘preocupat, decebut i confús amb les mesures anunciades des de Brussel·les’, i va criticar la gestió de la crisi que s’ha fet des del ministeri espanyol i des de la Comissió Europea. ‘No hi ha informació concreta sobre quants diners poden arribar a l’estat ni quants a Catalunya’, va dir. El conseller va lamentar la manca de rapidesa per a solucionar la situació i va advertir que algunes de les mesures preses no es començarien a aplicar fins el 5 de setembre. Amb tot, va assegurar que el departament continuaria demanant una resposta política al problema.

El ministeri espanyol creu que és d’hora de valorar si les mesures són suficients

La ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, creu que encara és aviat per a dir si n’hi ha prou amb 125 milions d’euros per a compensar els productors de fruites i verdures afectats pel tancament del mercat rus. Amb tot, ha dit que, si és necessari, demanarà més recursos a la Comissió Europea per a evitar que cap sector quedi afectat per la decisió de la federació russa.

García Tejerina va dir que el ministeri faria un seguiment de l’evolució del consum i que es trobaria cada setmana amb el sector productor, amb el de la distribució i amb el comerç minorista per tenir-ne més informació i per saber si calen més recursos.

Les mesures de Brussel·les

Les mesures de suport anunciades beneficiaran els tomàquets, les pastanagues, la col blanca, els pebrots, les coliflors, els cogombres i cogombrets i els bolets, pel que fa a les hortalisses, i les pomes, les peres, les fruites vermelles, els raïms de taula i els kiwis, pel que fa a la fruita. La Comissió creu que aquests són els productes que no tenen ‘un mercat alternatiu immediat disponible’.

La Comissió ha explicat s’aplicaran de manera retroactiva des d’ahir dilluns, 18 d’agost, fins a final de novembre. Les mesures inclouran la retirada de la producció del mercat de certs productes, especialment per a distribuir-los de franc, i la compensació per no haver collit les fruites i hortalisses o per haver-les collit abans que haguessin madurat. Brussel·les també ha dit que els ajuts cobririen tant els productors que pertanyen a una organització com els particulars.

Informació relacionada:

El vet rus pot fer perdre 250 milions d’euros als productors del país

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any