El vet rus pot fer perdre 250 milions d’euros als productors del país

  • El País Valencià i Catalunya poden perdre 140 milions d'euros i 110, respectivament

VilaWeb
Redacció
12.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vet de Rússia als productes agrícoles, a les matèries primeres i als aliments provinents de la Unió Europea i dels Estats Units es preveu que causi unes pèrdues directes de 250 milions deuros als productors del país. A Catalunya, segons el Departament dAgricultura, el blocatge rus pot suposar un volum de pèrdues de més de 110 milions d’euros. Al País Valencià, les pèrdues poden ascendir a 140 milions deuros, segons lAssociació Valenciana dAgricultors (AVA-Asaja).

A Catalunya, el boicot rus pot afectar sobretot el sector de la carn, que exporta anualment a Rússia productes valorats en 70 milions d’euros, i el de la fruita, que aporta uns 40 milions d’euros més. Aquestes xifres no inclouen les exportacions que es fan a més països de la Unió Europea a través dels quals també arriben a Rússia.

Congelar la carn

El conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha exigit a les institucions comunitàries l’activació de l’estoc privat, una mesura amb què els productors carnis locals podrien congelar entre tres mesos i cinc els productes que ara no poden comercialitzar a Rússia. Si s’autoritza, aquest emmagatzematge aniria acompanyat d’una sèrie d’ajudes econòmiques del govern català per a estimular les exportacions a més països.

En aquesta línia, el conseller ha remarcat la importància d’obrir nous mercats per poder fer front a la situació de col·lapse que deriva del vet de Rússia, que és el primer mercat d’exportació del sector porcí català i també de l’europeu. Pelegrí preveu que els més beneficiats del tancament de fronteres als productes agroalimentaris procedents d’occident seran els països llatinoamericans.

Activació dels mecanismes de compensació

En una reunió, el govern català i els responsables de sindicats, patronals i empreses del sector de la carn han expressat la necessitat que la Unió Europea actuï ‘de manera immediata’ per abordar la crisi derivada de les restriccions de Moscou. Per això, han exigit l’activació dels mecanismes de compensació comunitaris.

Reclamacions a Madrid

El full de ruta anunciat pel govern també inclou deures per al ministeri espanyol. Pelegrí ha demanat a l’estat que es reuneixi amb el sector carni català, tal com ha fet amb el de la fruita, perquè té un pes específic, per tal com fa el 70% de les exportacions a escala estatal. Per això, el conseller ha titllat d’ofensiu que el ministeri assegurés que les vendes del ram a Rússia no eren ‘significatives’. 

D’una altra banda, el president de la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (FECIC), Jaume Blancafort, ha lamentat que les autonomies no tinguin poder en les negociacions a Europa. Per aquest motiu, insta el govern a pressionar el ministeri espanyol a l’hora de defensar els interessos del sector català a Brussel·les.

Més reclamacions

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) també ha fet reclamacions a les autoritats europees i espanyoles. Ha demanat que prenguin mesures urgentment per fomentar les exportacions alimentàries a més països. El president, Cristóbal Aguado, ha insistit que les administracions ‘haurien de reaccionar ajudant els sectors productius, que són els que tornaran a patir els efectes de les seves estratègies geopolítiques equivocades’.

Madrid demanarà que nassumeixi el cost la Unió Europea

La ministra espanyola d’Agricultura, Isabel García-Tejerina, ha dit que dijous exigiria a la Comissió Europea la retirada de l’excedent de producció causat pel tancament del mercat rus als productes de l’estat espanyol i de la UE. La ministra ha afegit que ‘aquesta retirada ha d’estar finançada pel fons de gestió de crisis que es va aprovar en l’última reforma de la Política Agrària Comuna’.

Els estats membres de la Unió Europea discutiran amb experts l’impacte del vet dijous.

Primera resposta dEuropa

Una de les primeres reaccions de la Comissió Europea al boicot rus ha estat l’anunci de mesures d’ajuda excepcionals per als productors de préssecs i nectarines. Augmentarà d’un 5% a un 10% el percentatge de producció que pot ser retirat per a la distribució gratuïta i s’ampliaran els fons destinats a la promoció de les organitzacions productores. La mesura es prendrà també per compensar el sector després de les condicions meteorològiques adverses que hi ha hagut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any