L’escola pública acampa davant la conselleria d’Educació a València

  • La Plataforma Prou i la resta de Plataformes per l'Ensenyament Públic del País Valencià convoquen tres dies d'acció per l'educació pública i de qualitat

VilaWeb
Redacció
16.07.2014 - 16:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja fa setmanes que el curs escolar s’ha acabat, però la lluita de pares i mestres per a una escola pública i en valencià no s’atura. Les tancades a les escoles i les manifestacions de la primavera passada, que no van aconseguir fer variar ni un mil·límetre els propòsits del govern, s’han transformat ara en una nova forma de protesta: la Trobada de Plataformes per l’Ensenyament Públic del País Valencià (Twitter i Facebook), que aplega plataformes de pares de les escoles afectades i el sindicat STEPV, fa des d’avui i fins divendres una acampada davant la conselleria d’Educació a València. Pares i mestres volen protestar aixi, una vegada més, contra el tancament d’unitats en català (aproximadament un centenar a tot el Pais Valencià només aquest curs), i contra les retallades a l’escola pública.

L’objectiu de la concentració, plena d’activitats, és demostrar en un ambient reivindicatiu i festiu alhora el rebuig frontal de la comunitat educativa a la LOMCE, al ‘desmantellament dels drets culturals i lingüístics’, ‘al pitjor atac a l’escola en valencià’ d’ençà de la democràcia i a la privatització de l’ensenyament.

‘Continuarem fent visible el rebuig de la comunitat educativa a la LOMQE, que començarà a aplicar-se el curs que ve en Primària i en FP Bàsica. També volem denunciar les retallades realitzades en les beques de menjador, llibres, transport, les retalades en les plantilles docents, la creació del districte únic i de l’augment de la ràtio a les aules, la rebaremació de docents interins amb una àmplia experiència laboral i la retallada d’unitats en valencià, així com de Cicles Formatius’, diu l’organització en un comunicat.

I afegeix: ‘Per davant de tot està el dret dels nostres xiquets i xiquetes a poder rebre una educació pública, de qualitat i en la seua llengua. Ells i elles són el nostre futur. Ells i elles són la nostra raó de ser. És per això que ens hem de comprometre a treballar i defensar una escola pública, que ensenye des del coneixement científic i crític, rebutjant tot tipus de dogma, que defense els nostres drets lingüístics, així com la llibertat de pensament i de consciència i que, des dels valors democràtics, de l’atenció a la diversitat i de la cooperació, ajude a assumir la pluralitat i la diversitat de la societat en què vivim.’

Durant tot el dia s’han organitzat tallers i debats per a adults i també per a xiquets. Aquesta tarda hi ha una taula rodona en la qual hi participen diferents col·lectius en lluita, com la PAH, els pares de l’escola Ciutat de Cremona d’Alaquàsi la plataforma Prou. I aquest vespre hi ha prevista l’actuacio de l’actor Xavi Castillo. La protesta té el suport de diverses entitats, entre les quals, Escola Valenciana.

Quatre mesos de protestes

D’una altra banda, els membres d’Escola Valenciana ja van fer un tancament simbòlic el mes d’abril, en solidaritat amb els centres que perdien unitats en català. L’entitat recorda que les famílies no poden elegir lliurement el programa lingüístic perquè no totes les escoles públiques ofereixen ensenyament en català. I expliquen l’exemple del col·legi Ciutat de Cremona d’Alaquàs, on més de vint famílies estan disposades a matricular els fills al centre i la conselleria ha decidit de tancar-lo. 

És precisament en aquest centre, el Ciutat de Cremona, on van començar les accions de protesta: els pares de l’escola van tancar-se al gimnàs de l’escola a finals de febrer en protesta per la intenció de la conselleria d’eliminar l’única línia d’infantil de tres anys que hi quedava, en català, malgrat ser el centre més sol·licitat del municipi. Constituïts en la plataforma TotsSomCremona els pares de l’escola no s’han aturat i asseguren que continuaran tancats fins que el govern no hagi rectificat, encara que el període de matriculació per al curs que ve ja s’hagi acabat.

‘La nostra lluita continuarà almenys fins al setembre. Hi ha vint pares pel cap baix que portaran els seus xiquets a l’escola i aleshores haurà de ser el govern que faça alguna cosa, perquè si no rectifica aquests xiquets no tindran aula i nosaltres els portarem a l’escola, matriculats o no’, explicava a VilaWeb Miguel Piqueras, de la plataforma TotsSomCremona, el mes d’abril passat. D’aleshores ençà, el govern no s’ha obert a cap mena de negociació i els pares asseguren que pensen cedir.

El cas del Ciutat de Cremona, a més, és especial. És un centre fet tot de mòduls pre-fabricats, des de fa set anys. La Generalitat havia promès als pares i al municipi una escola nova i fins i tot s’havien licitat les obres, però no s’ha fet cap pas i ara, amb l’eliminació de línies, tot fa pensar que la intenció del govern és de fer desaparèixer el centre a poc a poc, eliminant-ne les línies.

Una revolta que comença: Alaquàs, Ontinyent, Castelló, Torrevella, Elx, Torrent…

El Ciutat de Cremona va anar seguit dels col·legis Martínez Valls i Bonavista d’Ontinyent, les escoles de Castelló Mestre Canós, Herrero, Antonio Armelles i Bisbe Climent, i més recentment el col·legi Ciutat d’Oviedo de Torrevella, i escoles de Calp, Elx i Torrent.


Informació relacionada amb les tancades a les escoles Bonavista i Martínez Valls d’Ontinyent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any