El govern basc veu positiu l’anunci del presoners bascos

  • Els demana 'fets' i insta el govern espanyol a 'modificar l'estratègia penitenciària'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.12.2013 - 14:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, considera que el comunicat des Col·lectiu de Presos Bascos d’ahir és un pas positiu per al procés de pau al País Basc però recorda al col·lectiu que cal passar de les paraules als ‘fets’. Demana ‘actuacions concretes per donar credibilitat al compromís’ que han fet públic i així contribuir ‘eficaçment i real al futur de pau i convivència’. Per això, Erkoreka apunta que aquest és un primer d’un seguit de passos ‘unilaterals, incloent-hi el desarmament i la dissolució’ que s’hauran de fer. També insta el govern espanyol a ‘modificar l’estratègia penitenciària’ a mesura que el compromís del col·lectiu ‘es tradueixi en fets concrets’.

El Col·lectiu de Presoners Polítics Bascos (EPPK) està disposat a facilitar que el procés de solució dels empresonats sigui esglaonat, basat en la legislació penitenciària, de manera individual i en un temps prudencial, tal com demanava el Fòrum Social per la Pau. Ho va anunciar ahir en un comunicat remès als diaris Gara i Berria, que publiquen també el vídeo amb l’anunci fet per una de les portaveus, Marixol Iparragirre.

En el comunicat, el col·lectiu manifesta una renúncia expressa ‘al mètode utilitzat en el passat per fer front a la imposició, repressió i vulneració de drets’ i el seu compromís amb el nou escenari obert. I afegeix: ‘Reconeixem amb tota sinceritat el sofriment i dany multilateral generats.’

Diuen que assumeixen tota la ‘responsabilitat sobre les conseqüències’ de les seves accions i manifesten la ‘voluntat d’analitzar la responsabilitat’ de cadascun d’ells, ‘dins d’un procés acordat que reuneixi les condicions i garanties suficients’. 

‘Podríem acceptar que el nostre procés de retorn a casa –el nostre excarcerament i de manera prioritària el nostre trasllat al País Basc– s’efectués utilitzant vies legals, encara que això comporti per a nosaltres, implícitament, l’acceptació de la nostra condemna’, afirmen. 

A més, fan una crida a ciutadania, institucions, agents i partits a buscar un ‘ampli consens que possibiliti el retorn a casa, emmarcat en un procés integral, que no posi en qüestió’ el seu ‘caràcter ni dignitat política’, i anuncien que obrirà contactes amb el Fòrum Social per la Pau i altres agents bascos per buscar acords.

‘Una aportació unilateral de gran importància’

L’esquerra abertzale considera l’anunci com una ‘aportació unilateral de gran importància’ i demana al govern espanyol que ‘comenci a fer passos’. 

A través de Twitter, el dirigent de Sortu, Joseba Permach, va dir que era ‘aportació unilateral de gran importància’; i Rafael Larreina, d’Eusko Alkartasuna, que el pas de l’EPPK era fruit de ‘l’esforç de societat basca’. El representant d’EA critica ‘l’obsesió que tenen alguns per restar importància als passos que està donant el col·lectiu de pressos d’ETA’, a aquells que consideren que ‘tot arriba tard, que tot és insuficient i que exigeixen més i més’.

Per la seva banda, la secretària d’organització d’Aralar, Rebeka Ubera, va assenyalar que el col·lectiu de presos d’ETA havia assumit la ‘responsabilitat’ que ha tingut en el conflicte, ‘una cosa que no fan altres agents implicats’. Ubera creu que amb aquest comunicat els presoners es ‘reafirmen en el camí iniciat fa temps i en el compromís amb el procés de pau que viu el poble basc’. En aquest sentit, Ubera va fer una crida als diferents agents i institucions per actuar ‘al mateix nivell’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any