S’ha mort l’historiador mallorquí Miquel Barceló

  • Era catedràtic de la UAB, expert en medieval i andalusí i col·laborador de la revista 'L'Avenç'

VilaWeb
Redacció
24.11.2013 - 08:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’historiador Miquel Barceló s’ha mort a setanta-quatre anys a Felanitx (Mallorca). El catedràtic de la UAB i expert medievalista era col·laborador de la revista ‘L’Avenç’, quan la dirigia l’ara conseller de Cultura Ferran Mascarell. A través del seu compte de Twitter, el mateix Mascarell ha fet pública la notícia: ‘Mor Miquel Barceló. Amic, col·laborador de L’Avenç, gran expert en medieval i andalusí, especialment interessat per la història dels vençuts.’ A través d’un escrit a la seva web, ‘L’Avenç’ també ha lamentat la mort de l’historiador.

Tal com s’hi diu, al final dels anys 1950 Barceló es va traslladar a Barcelona per estudiar filologia a la universitat. Volia ser escriptor i, d’aquella dèria, en va sorgir el 1957 el llibre de poemes ‘Així sia: elegies irremeiables’. A principi dels anys 1960 es va establir a Nova York, on va fer de professor en unes quantes universitats. L’any 1970 se li va declarar el càncer que al final ha estat la causa de la mort, i va tornar a Barcelona, on es va integrar com a professor d’història medieval a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Va estudiar la societat andalusina i la seva destrucció a través de l’anomenada ‘reconquesta’ cristiana, i va qüestionar la noció de la irreversibilitat de la unitat espanyola associada a la noció de la ‘reconquista’ per la historiografia espanyola des de mitjan segle XIX.

Va reflexionar també sobre l’extermini de societats no europees, en articles a ‘L’Avenç’, ‘L’Espill’ i ‘Faventia’. Va contribuir també a ‘Notícia nova de Catalunya’ amb un text sobre Vicens i Soldevila. 

Els darrers anys havia publicat un recull dels seus articles periodístics i dos llibres de narrativa breu, ‘El terme de Manacor’ i ‘Trenc d’alba’, amb rerefons biogràfic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any