El vocabulari LGBT surt de l’armari

  • El centre de terminologia Termcat publica un recull de termes relacionats amb el col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals

VilaWeb
Redacció
28.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La mateixa setmana del Dia de l’Orgull Gai, el 28 de juny, el Termcat ha publicat el Vocabulari terminològic LGBT, amb prop de dos-cents termes relatius al col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals (que el document anomena ‘transgènere’). El vocabulari, a més, es pot consultar en línia.

Es tracta de terminologia vinculada amb l’orientació sexual i la identitat sexual, i inclou termes referents a la relació del col·lectiu LGBT amb la societat (‘sortir de l’armari’, ‘gueto’, ‘invisibilitat’, etc.) i d’específicament relacionats amb l’activisme (‘besada’, ‘outing’…), els drets i la família (‘adopció homoparental’, ‘gestació subrogada’, ‘matrimoni igualitari’, etc.), l’oci (‘ambient, drag-queen’, etc.) i l’organització i els models socials (‘heterocentrisme’, ‘patriarcat’, etc.).

També s’hi recull un petit apartat amb termes referits a símbols del col·lectiu, com ara ‘lambda’ i ‘triangle rosa’.

El vocabulari l’ha elaborat la traductora Marta Breu a partir d’un treball de final del màster en Correcció i Assessorament Lingüístic de la Universitat Autònoma de Barcelona, i ha estat revisat pel Termcat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any