CiU, ERC i ICV-EUiA destaquen l’augment de partidaris de la consulta

  • De l'enquesta del CEO, el PSC, el PP i Ciutadans es fixen en la pèrdua d'escons de CiU, que atribueixen al procés sobiranista

VilaWeb
Redacció
21.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU, ERC i ICV-EUiA han coincidit a destacar l’augment de ciutadans a favor de fer una consulta, segons que es desprèn dels resultats de l’enquesta del CEO feta pública ahir. Per contra, el PSC, PP i Ciutadans se centren a valorar la caiguda d’escons de CiU i ho atribueixen al procés sobiranista. 

CiU atribueix la caiguda de suport electoral de la formació al desgast del govern, per una raó que defineixen així: ‘Prendre decisions necessàries en solitari, que de vegades no agraden a alguns col·lectius.’ El diputat convergent Jordi Turull va destacar ahir que el sondatge del CEO demostrava un suport dels catalans al camí compromès amb els ciutadans pel dret de decidir i l’estat propi. Segons ell, l’enquesta palesa que els catalans volen decidir lliurement el futur del país, i cada vegada n’hi ha més que ho veuen clar i necessari. ‘Lluny de tots aquells que diuen que a la gent no li importa tot això, el CEO demostra que cada vegada la solució exigeix més un acte de democràcia i que Catalunya es pugui valdre per ella mateixa’, va dir.

Per ERC, la interpretació més important dels resultats del CEO és que són molt favorables al procés del dret de decidir, la consulta i les posicions independentistes. Lluís Salvadó, secretari general adjunt del partit, destacava: ‘El bloc dels partits absolutament favorables a la consulta i del dret de decidir passem de 87 diputats a un interval entre 92 i 95.’ ERC no va voler valorar els resultats electorals de l’enquesta, que li atorguen la majoria, i va destacar que la ciutadania demanava que el 2014 es fes la consulta. I va afegir: ‘Des d’ERC continuarem fidels a les nostres propostes.’

ICV-EUiA constata que ‘les coses es mouen, i molt’, i que hi ha una forta agitació de la realitat política a Catalunya. La portaveu parlamentària, Dolors Camats, va remarcar que cada vegada hi havia més catalans a favor d’una consulta sobre el futur polític del país, però també que qualsevol alternativa de govern ja no comptava amb CiU ni el PSC. 

El PSC va centrar la valoració del resultat de l’enquesta del CEO en la caiguda de suport electoral a CiU i la pujada d’ERC. El portaveu, Jaume Collboni, considera que el sondatge confirma una tendència: ‘El govern de CiU ha fixat un debat que divideix la societat catalana i fragmenta el mapa polític català.’ Segons ell, ERC surt beneficiada d’aquesta situació de blocatge polític que diu que assenyala l’enquesta. Pel que fa a la caiguda d’escons del PSC –que passaria de 20 a 16 segons el CEO–, Collboni va dir que capgirarien la tendència mantenint una proposta constructiva per a un nou pacte amb Espanya i situant les prioritats ‘en allò que la gent considera els problemes més immediats’. 

En un sentit similar van interpretar les dades el PP i Ciutadans. El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, va dir que els resultats confirmaven que l’estratègia de la transició nacional cap a la independència que havia emprès Artur Mas donava rendiment electoral a ERC. Segons ell, aquesta estratègia divideix els catalans entre ells i els separa dels espanyols. El camí del president de la Generalitat, diu, enfonsa CiU i la empeny a la desaparició de l’escenari polític català. Albert Rivera, president de Ciutadans, va dir que la ‘fugida endavant’ de Mas descompon CiU. Els resultats del seu partit, els va atribuir a la pèrdua de confiança dels ciutadans en el PP i el PSC. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any